Σάββατο 9 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥΠΟΛΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Η δύναμή σας είναι το Συνδικάτο

Εξόρμηση πραγματοποίησε χτες το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Οι εργολάβοι αυγαταίνουν τα κέρδη τους. Οι εργάτριες ζουν στο πετσί τους την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Η συσπείρωση στο ταξικό τους Συνδικάτο είναι επιτακτική ανάγκη...

Eurokinissi

Οι εργολάβοι αυγαταίνουν τα κέρδη τους. Οι εργάτριες ζουν στο πετσί τους την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Η συσπείρωση στο ταξικό τους Συνδικάτο είναι επιτακτική ανάγκη...
Τις άθλιες εργασιακές συνθήκες, τους εκβιασμούς και τις απειλές της εργοδοσίας, αλλά και την ανάγκη να βρεθεί διέξοδος στα προβλήματά τους, μοιράστηκαν οι καθαρίστριες που εργάζονται στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου, με συνδικαλιστές από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων που χτες το πρωί βρέθηκαν κοντά τους.

Πρόκειται για εργαζόμενες που βιώνουν άγρια «στο πετσί τους» την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Αλλες παίρνουν ημερομίσθιο που αντιστοιχεί σε λιγότερο από 3 ευρώ την ώρα, άλλες αμείβονται με μισθό 300 ευρώ για ένα μήνα. Ολα υπαγορεύονται από την ανάγκη των εργολάβων να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα: Το διάλειμμα δε λογίζεται στον εργάσιμο χρόνο. Οι περισσότερες δεν έχουν ένσημα βαρέων και ανθυγιεινών. Απίστευτη είναι και η εντατικοποίηση: Για παράδειγμα, μόλις δύο άνθρωποι πρέπει να καθαρίσουν τέσσερις ορόφους με τουλάχιστον 12 γραφεία, κι αυτό μέσα σε 4,5 ώρες!

«Μια εργαζόμενη ζήτησε να πάρει το επίδομα της άδειας από πέρσι και την έδιωξαν», είπε χαρακτηριστικά μια καθαρίστρια στους συνδικαλιστές. «Οταν διαμαρτύρεσαι για την κατάσταση, σου λένε "άμα σ' αρέσει, αλλιώς να φύγεις"», είπε κάποια άλλη. «Τα προβλήματα τα ξέρουμε όλοι, τα ζούμε καθημερινά... Το θέμα είναι εμείς τι θα κάνουμε», τόνισαν οι συνδικαλιστές. «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Να 'ρθείτε στο σωματείο, να μάθετε ποια είναι τα δικαιώματά σας... Να διεκδικείτε μαζί με το σωματείο τα δικαιώματά σας».

Αποκαλυπτική της εργοδοτικής τρομοκρατίας ήταν η αντίδραση ενός εργολάβου, ο οποίος εμφανίστηκε και ζήτησε το λόγο από μια εργαζόμενη «γιατί έβαλε το σωματείο μέσα». Η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών, με επικεφαλής τον γραμματέα του σωματείου Γ. Βλάχο, σημείωσαν πως το σωματείο θα αντιπαλέψει μαζί με τους εργαζόμενους την εργοδοτική αυθαιρεσία και τις προσπάθειες εκφοβισμού των εργαζομένων. Εντελώς απροσχημάτιστα ο εργοδότης, αφού υπεραμύνθηκε της... νομιμοφροσύνης του, ομολόγησε ότι υπάρχουν περιπτώσεις, στις οποίες οι σχολές παραμένουν κλειστές (π.χ. κινητοποιήσεις εργαζομένων ή φοιτητών), και ενώ ο ίδιος εισπράττει τα χρήματα κανονικά απ' το Ιδρυμα, στις εργαζόμενες δε φτάνει ούτε ένα ευρώ.

Απάντηση, βέβαια, έδωσαν οι ίδιες οι εργαζόμενες, καθώς οι περισσότερες πήραν να συμπληρώσουν αιτήσεις εγγραφής στο σωματείο, τονίζοντας μάλιστα πόσο σημαντική ήταν η παρουσία των συνδικαλιστών στο χώρο. Την επόμενη βδομάδα προγραμματίστηκε και σύσκεψη στο σωματείο.

Θησαυρίζουν οι εργολάβοι

Η παραχώρηση - τα τελευταία χρόνια - του τομέα της καθαριότητας της Πολυτεχνειούπολης σε ιδιώτες, αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα τού πώς η ίδια η πολιτεία προωθεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα σε βάρος των εργαζομένων. Σύμφωνα με σύμβαση που υπογράφτηκε για το τμήμα ΣΕΜΦΕ - στην οποία γίνεται λόγος για εννιά εργαζόμενες, αλλά το συνεργείο απασχολεί επτά - το ποσό που το Πολυτεχνείο πληρώνει αντιστοιχεί σε περισσότερα από 1.500 ευρώ για κάθε άτομο, από τα οποία ελάχιστα καταλήγουν στους εργαζόμενους.

Την επόμενη βδομάδα αναμένεται συνάντηση του πρύτανη με τους εργαζόμενους και τα συνεργεία, για τις νέες συμβάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ