Σάββατο 9 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΓΙΑ ΛΑΦΚΑ
Δώστε τώρα τα κλεμμένα

Ενα δισ. ευρώ ή 351 δισ. δραχμές είναι το χαράτσι που κατέβαλαν οι συνταξιούχοι σε 12 χρόνια

Την άμεση καταβολή των παρακρατημένων του ΛΑΦΚΑ απαιτούν οι συνταξιούχοι

ICON

Την άμεση καταβολή των παρακρατημένων του ΛΑΦΚΑ απαιτούν οι συνταξιούχοι
Νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει την καταβολή όλου του ποσού των παρακρατηθέντων του ΛΑΦΚΑ και σε μία μόνο δόση, ζητούν, με υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό, οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

Οι συνταξιούχοι δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν την πρόταση του πρωθυπουργού να αποδοθούν τα παρακρατηθέντα αναδρομικά σε πέντε εξάμηνες δόσεις από το δεύτερο εξάμηνο του 2006. Και την απορρίπτουν γιατί αρχικά το ποσό που θα επιστραφεί δεν είναι ούτε το 40% στον ιδιωτικό τομέα και λιγότερο από 25% στο δημόσιο, ενώ για τη συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων η κάθε δόση δε θα ξεπερνά τα 50-100 ευρώ. Επιπλέον, μέχρι το τέλος του 2008 - που θα τελειώσει η καταβολή - χιλιάδες συνταξιούχοι θα έχουν «αποδημήσει εις Κύριον», οπότε τα χρωστούμενα δε θα αποδοθούν ποτέ, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν.

Μπορούν να παιχτούν στο Χρηματιστήριο!

Σε 1,03 δισ. ευρώ (351,2 δισ. δραχμές) ανέρχεται το χαράτσι που κατέβαλαν οι συνταξιούχοι την περίοδο 1992-2004, που ίσχυσε ο ΛΑΦΚΑ.

Τα παραπάνω στοιχεία περιέχονται σε απαντήσεις του υπουργού Απασχόλησης Πάνου Παναγιωτόπουλου (12/4/2005) και του υφυπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα (5/4/2005), σε αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων των βουλευτών του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου, Αγγελου Τζέκη, Τάκη Τσιόγκα, Ορέστη Κολοζώφ και Γιώργου Χουρμουζιάδη.

Από τα 1,03 δισ. ευρώ, τα 655,8 εκατ. ευρώ τα κατέβαλαν οι συνταξιούχοι 54 ασφαλιστικών οργανισμών και τα 374,8 εκατ. τα κατέβαλαν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου. Από τα χρήματα των 54 ασφαλιστικών οργανισμών υπέρ του ΛΑΦΚΑ δόθηκαν τα 190,5 εκατ. ευρώ ή 64,9 δισ. δραχμές ως ενισχύσεις σε διάφορα ταμεία, όπως το ΤΣΑ και το Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού των ΗΣΑΠ.

Στην αίτηση των βουλευτών του ΚΚΕ υπάρχει το ερώτημα αν παίχτηκαν λεφτά στο Χρηματιστήριο. Ο Π. Παναγιωτόπουλος, υποστηρίζει στην απάντησή του ότι «κανένα ποσό από το ΛΑΦΚΑ δεν "παίχτηκε" στο Χρηματιστήριο» για να αναιρεθεί στη συνέχεια: «Τα πλεονάζοντα κεφάλαια του ΛΑΦΚΑ μπορούν, με αποφάσεις του υπουργού Εργασίας, να επενδύονται σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου και ομόλογα των Τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα, ή σε Μερίδια Αμοιβαίων Κεφαλαίων τα οποία επενδύουν το ενεργητικό τους σε τίτλους σταθερού εισοδήματος και μετοχές που έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αξιών στην Αθήνα».

Για τις ειδικές εισφορές που πλήρωσαν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, ο Π. Δούκας σημειώνει ότι «ως δημόσια έσοδα εισάγονταν στον κρατικό προϋπολογισμό από τον οποίο καλύπτονται στο ακέραιο οι δαπάνες συνταξιοδότησης του Δημοσίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ