Τετάρτη 13 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Γενίκευση της εμπορευματοποίησης

Νοσήλια στα Κέντρα Υγείας θα καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία πλην του ΟΓΑ, ανακοίνωσε από τη Λάρισα ο υπουργός Υγείας

Τα εγκαίνια στο νοσοκομείο της Λάρισας συνοδεύτηκαν και με ανακοινώσεις του Ν. Κακλαμάνη για νέα βάρη στα ασφαλιστικά ταμεία

ICON

Τα εγκαίνια στο νοσοκομείο της Λάρισας συνοδεύτηκαν και με ανακοινώσεις του Ν. Κακλαμάνη για νέα βάρη στα ασφαλιστικά ταμεία
Νέα ώθηση στην εμπορευματοποίηση του αγαθού της υγείας δίνει η κυβέρνηση της ΝΔ, εφαρμόζοντας στα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας την απόφασή της να πληρώνουν οι ασθενείς, μέσω των ασφαλιστικών ταμείων τους, για τις εξετάσεις και τα φάρμακα, όπως ανακοίνωσε χτες από τη Λάρισα, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νικήτας Κακλαμάνης. «Η παρούσα κυβέρνηση - είπε ο υπουργός - δεν έχει ιδεοληψίες σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, αυτό είναι γνωστό. θεωρούμε την ύπαρξή του αναγκαία ως συμπληρωματική του ΕΣΥ».

Ενδεικτικό, επίσης, της κυβερνητικής εμμονής να εντείνει την αντιλαϊκή επίθεσή της σε βάρος του δημόσιου τομέα Υγείας, είναι το γεγονός ότι ο υπουργός προέτρεψε τον δήμαρχο Λάρισας, Κ. Τζανακούλη, να λειτουργήσει ο Δήμος Κέντρο Αποκατάστασης, δημιουργώντας Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι για να πείσει το δήμαρχο να λειτουργήσει το Κέντρο Αποκατάστασης, αναφέρθηκε στο Προεδρικό Διάταγμα, που προβλέπει την αύξηση των νοσηλίων από 60 στα 150 ευρώ, λέγοντάς του, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι ο Δήμος θα έχει και έσοδα απ' αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα!

Ανταποδοτικά τα Κέντρα Υγείας

Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε στα πλαίσια της επίσκεψής του στην πόλη, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι η εφαρμογή της απόφασης να πληρώνουν οι ασθενείς για τις επισκέψεις τους στα Κέντρα Υγείας δεν είναι «πιλοτική», όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Διοικητικής Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) Θεσσαλίας, Ηλ. Θεοδώρου, αλλά αφορά όλη τη χώρα. Επιχειρώντας, δε, να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση, είπε ότι αυτή δεν αφορά τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, αλλά των άλλων ταμείων. Εδειξε, δε, την έντονη ενόχλησή του για την άμεση αντίδραση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ) που με ανακοίνωσή του κατάγγειλε την εφαρμογή του μέτρου. «Το ΕΚΛ - είπε ο υπουργός - θα 'πρεπε ν' αντιδράσει για το αν ζητούσαμε να πληρώσει ο πολίτης», παρακάμπτοντας, συνειδητά, το γεγονός ότι τα χρήματα των Ασφαλιστικών Ταμείων, είναι των ίδιων των εργαζομένων και λέγοντας ότι «δεν μπορεί το ΕΣΥ να επιδοτεί το ΙΚΑ».

Επίσης, με πρόσχημα τους τουρίστες, για τους οποίους, όπως είπε, ξεκίνησε η διαδικασία είσπραξης του αντιτίμου για τις ιατρικές πράξεις, μίλησε για το αντιλαϊκό «μοντέλο» που εισάγει τη λογική της ανταποδοτικότητας στα Κέντρα Υγείας. «Ετσι - είπε χαρακτηριστικά - θα είναι αυτάρκη τα Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα και θα μπορούν να κάνουν ανανέωση του εξοπλισμού τους, χωρίς να 'χουν την ανάγκη να περιμένουν από τον εκάστοτε υπουργό Υγείας να τους εγκρίνει ή να μην τους εγκρίνει αυτό που ζητούν».

Προσπαθώντας να παρουσιάσει και φιλολαϊκό προσωπείο ως αντίβαρο στις αρνητικές συνέπειες ο Ν. Κακλαμάνης δήλωσε ότι δε θα εφαρμοστεί η - υπό αναστολή - απόφαση του προκατόχου του Εκτορα Νασιώκα, που προβλέπει εισιτήριο 3 ευρώ για την είσοδο στα Κέντρα Υγείας. Οι συνολικές πάντως ρυθμίσεις για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) θα περιλαμβάνονται στο σχετικό νομοσχέδιο, που θα είναι έτοιμο στο τέλος του έτους.

Χέρι στην τσέπη των ανασφάλιστων

Οι υποσχέσεις του υπουργού αποκάλυψαν μια οδυνηρή εξέλιξη για τους ανασφάλιστους, καθώς γενικεύεται για τη Λάρισα η πληρωμή από την τσέπη τους του κόστους για τις αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες.

Στο Γενικό Νοσοκομείο λειτουργεί αξονικός τομογράφος, τον οποίο εγκαινίασε χτες ο Ν. Κακλαμάνης. Η εταιρία που εγκατέστησε τον τομογράφο, για κάθε τομογραφία χρεώνει τον ασθενή. Και στην περίπτωση που είναι ασφαλισμένος τη χρέωση την καταβάλει το ασφαλιστικό ταμείο. Αν όμως είναι ανασφάλιστος - χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά - ο ασθενής την πληρώνει από την τσέπη του. Η ίδια ρύθμιση θα ισχύσει για τον αξονικό και το μαγνητικό τομογράφο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε για το Νομαρχιακό Νοσοκομείο την κατασκευή της νέας συνδετήριας πτέρυγας, με συνολικό προϋπολογισμό 6.350.000 ευρώ και χρόνο αποπεράτωσης 750 μέρες και την ανακατασκευή της παλιάς, τη χρηματοδότηση με 200.000 ευρώ για την αλλαγή ξενοδοχειακού εξοπλισμού και την έγκριση ποσού 622.000 ευρώ για προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Στεφανιαίων Νόσων μέσω του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Για το Πανεπιστημιακό εξήγγειλε άνοιγμα δύο κλινικών, της Καρδιοχειρουργικής και Ογκολογικής - Αιματολογικής, μέχρι το φθινόπωρο και την πρόσληψη 49 νοσηλευτών μόνιμο προσωπικό, ως το τέλος του Σεπτέμβρη. Είπε, επίσης, ότι εκκρεμούν άλλες 159 θέσεις, εκ των οποίων οι 98 αφορούν Νοσηλευτικό - Υγειονομικό προσωπικό με τις οποίες θα ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για το άνοιγμα και νέων κλινικών που σήμερα είναι κλειστές, έως το τέλος του 2006 και πως θα γίνει έγκριση 29 θέσεων ειδικευόμενων γιατρών από μετατροπή θέσεων στο Πανεπιστημιακό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ