Παρασκευή 15 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΟΝΑΔΑ ΔΕΗ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
Σταματά προσωρινά η επέκτασή της

«Παγώνει» προσωρινά η επέκταση του λιγνιτωρυχείου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, με απόφαση του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ο Δήμος Γορτυνίας, τοπικοί και επαγγελματικοί φορείς, καθώς και οικολογικές οργανώσεις, υποστηρίζοντας ότι από την επέκταση του λιγνιτωρυχείου θα εκτραπεί η κοίτη του Αλφειού ποταμού, θα επιβαρυνθεί το περιβάλλον στο λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης και θα θιγεί ο παραδοσιακός οικισμός της Καρύταινας.

Στην απόφασή του το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο αναφέρει ότι για το έργο της Μεγαλόπολης δεν έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι. Επίσης, το ΣτΕ παίρνοντας υπόψη τους ισχυρισμούς της ΔΕΗ για την ενίσχυση της αξιοπιστίας του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας από την επέκταση της μονάδας της Μεγαλόπολης και τις αντιρρήσεις των φορέων για βλάβες που θα επέλθουν από το έργο, απαγόρευσε προσωρινά κάθε μορφής επέμβαση, χωρίς, όμως, να παρεμποδίζεται η συνέχιση των σχετικών διοικητικών και νομικών διαδικασιών, μέχρι να συζητηθεί η κύρια προσφυγή.

Τέλος, το ΣτΕ στην απόφασή του επισημαίνει ότι στο χώρο επέκτασης του λιγνιτωρυχείου υπάρχει το ευαίσθητο οικοσύστημα του Αλφειού, δασικές και γεωργικές εκτάσεις, καθώς και ο αρχαιολογικός χώρος της Κυπαρισσίας που η αποκατάστασή τους θα είναι από δυσχερής μέχρι αδύνατη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ