Κυριακή 24 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εμπορικό κέντρο στην Πλατεία Δημοκρατίας

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι επιφυλάσσει η καπιταλιστική «ανάπτυξη» στην πολιτιστική κληρονομιά της Πράγας αποτελεί η προγραμματισμένη κατασκευή του γιγαντιαίου εμπορικού κέντρου στην Πλατεία Δημοκρατίας (Namesti Republiky). Το τσέχικο ICOMOS χαρακτηρίζει το σχέδιο ως «ένα έγκλημα που διαπράττεται σε περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς». Τα μνημεία της πλατείας χτίστηκαν από το 1857 - 1861. Το σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή μεγάλου εμπορικού, «ψυχαγωγικού», αλλά και διοικητικού κέντρου. Ουσιαστικά πρόκειται να τσιμεντοποιηθεί όλη η περιοχή, αφού, σύμφωνα με το εγκεκριμένο πρόγραμμα, διατηρούνται μόνο οι προσόψεις και μερικά μέρη του κύριου κτιρίου, που δεσπόζει στην πλατεία. Το γιγαντιαίο νέο οικοδόμημα προγραμματίζεται να έχει συνολικό εμβαδό πάνω από 100.000 τ.μ. (η εμπορική περιοχή), συμπεριλαμβανομένου του υπόγειου χώρου στάθμευσης για περίπου 800 αυτοκίνητα.

Το τσέχικο ICOMOS εκτιμά ότι το κέντρο της Πράγας «δεν πάσχει από μια έλλειψη επιχειρηματικών - διοικητικών περιοχών. Αυτή η προτεινόμενη χρήση δεν απαιτείται σε αυτήν την περιοχή. Αντίθετα. Οι εμπορικές - διοικητικές περιοχές μπορούν να χωροθετηθούν, επιτυχώς, αλλού. Στην πλατεία Δημοκρατίας θα καταλάβουν μια σημαντική περιοχή που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά τρόπο εμφανώς πιο χρήσιμο για την πόλη». Επιπλέον, «το προτεινόμενο μέγεθος είναι πάρα πολύ μεγάλο και θα οδηγήσει στην αυξανόμενη υπερφόρτωση της κυκλοφορίας». Το δε πάρκινγκ - που θα διαχειρίζεται ιδιώτης - «πιθανώς, μόνο σπάνια θα χρησιμοποιηθεί από τους τοπικούς κατοίκους. Αντ' αυτού, θα εξυπηρετήσει τους επισκέπτες, τους πελάτες και το προσωπικό του μελλοντικού κέντρου».

Τέτοιου είδους θεόρατα πάρκινγκ, τα οποία μάλιστα θα εξυπηρετήσουν εμπορικές και διοικητικές χρήσεις «δεν είναι η λύση στα τρέχοντα προβλήματα χώρων στάθμευσης» για την Πράγα, εκτιμά το ICOMOS. Διότι, «σε σύγκριση με την τρέχουσα κατάσταση, αντιπροσωπεύουν τη ρύπανση από τις εκατοντάδες περισσότερα αυτοκίνητα» που θα προκύψουν. Αυτά τα αυτοκίνητα, για να σταθμεύσουν εκεί, θα πρέπει πρώτα να φτάσουν και να μπορούν να φύγουν. Ωστόσο, το προτεινόμενο, από το σχέδιο, κλείσιμο της κεντρικής οδού Revolucni, δε θα «εξαφανίσει» τα αυτοκίνητα που περνούν τώρα από την πλατεία, αλλά θα τα «εκτρέψει» στους παρακείμενους δρόμους της παλιάς και νέας πόλης. Το αποτέλεσμα δηλαδή θα είναι η δραματική αύξηση των αυτοκινήτων στην παρακείμενη ιστορική και κατοικήσιμη περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ