Κυριακή 31 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αγώνας για το δίκιο

Ενα από τα κορυφαία έργα του Αισχύλου που στρέφεται εναντίον της τυραννίας και της βίας, την τραγωδία «Προμηθέας Δεσμώτης», παρουσιάζει το Θεσσαλικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου και με τον ίδιο να ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο, στο Φεστιβάλ Επιδαύρου στις 19 και 20 Αυγούστου και σε μεγάλη περιοδεία στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας, τα δύο δράματα της οποίας (Προμηθέας Λυόμενος και Προμηθέας Πυρφόρος) έχουν σωθεί αποσπασματικά. Ο Αισχύλος ήταν φυσικό να υμνήσει τον Προμηθέα, ο οποίος όχι μόνο έδωσε την ευεργετική φωτιά στους ανθρώπους, αλλά έθεσε τις βάσεις για την υλική και πνευματική πρόοδο της Αθήνας, η οποία μεταλαμπαδεύτηκε στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Δίας, ο νέος κυρίαρχος του κόσμου, σκοπεύει να εξοντώσει το ανθρώπινο γένος. Ομως, ο Προμηθέας αντιδρά στα σχέδιά του, αντιστέκεται, χαρίζει στους ανθρώπους τη φωτιά και τους σώζει από την καταστροφή. Ο Δίας, για να τον τιμωρήσει, τον καρφώνει στα βράχια της Σκυθίας, στέλνοντας το μήνυμα ότι στη νέα τάξη που εγκαθίδρυσε δεν υπάρχουν περιθώρια για ανυπακοή. Ο Προμηθέας υπομένει το μαρτύριό του με αλύγιστη θέληση και διαμηνύει την πίστη του ότι θα επικρατήσει το δίκιο.

Στην τραγωδία αυτή, εκτός από τη σύγκρουση του Προμηθέα με τον Δία, υπάρχουν και άλλες συγκρούσεις και αντιθέσεις, όπως αυτή του Προμηθέα και των οργάνων του Δία, του Κράτους, της Βίας, του Ηφαίστου και του Ερμή, και αυτή του Δία με την Ιώ και τις Ωκεανίδες.

Αντίδραση στην εξουσία

Ο Κώστας Καζάκος «Προμηθέας»
Ο Κώστας Καζάκος «Προμηθέας»
«Ολες αυτές οι αντιθέσεις» - σημειώνει ο Κώστας Καζάκος - «προβάλλουν το μήνυμα πως η αντίδραση στην εξουσία είναι ο μόνος τρόπος για την κατάκτηση της ελευθερίας, του αμοιβαίου σεβασμού και της δικαιοσύνης. Ο αγώνας του Προμηθέα είναι αγώνας για την εξέλιξη και τον πολιτισμό».

Ο Αισχύλος με τη μορφή του Προμηθέα προβάλλει την ισχυρή θέληση ενός προσώπου που δε διστάζει, από αγάπη για τον άνθρωπο και τη δικαιοσύνη, να υποβληθεί σε ένα αβάσταχτο μαρτύριο και να διδάξει πως η πρόοδος και η προκοπή του ανθρώπου περνά μέσα από τον κόπο, το μόχθο, τις συγκρούσεις και τις αντιθέσεις.

«Οταν ο Δίας πήρε την εξουσία κι εγκαταστάθηκε στον Ολυμπο» - σημειώνει ο Κώστας Καζάκος - «αποφάσισε να αφανίσει από προσώπου γης το ανθρώπινο γένος. Οι κακόμοιροι οι άνθρωποι, σαν άβουλα βρέφη, γυρίζανε εδώ κι εκεί, στην τύχη, τρομοκρατημένοι από το φόβο του θανάτου, ζούσαν σαν μερμηγκάκια, τρωγλοδύτες, μέσα σε σκοτεινές κι ανήλιαγες σπηλιές. Ο Προμηθέας τούς φύτεψε στο μυαλό τυφλές ελπίδες και τους απάλλαξε από το φόβο του θανάτου. Υστερα τους παρέδωσε την πολύτιμη φωτιά, τους έδωσε τα γράμματα και τους αριθμούς, τους έμαθε τις τέχνες και τις επιστήμες όλες. Η σκέψη των ανθρώπων κινητοποιήθηκε και απόκτησαν αυτογνωσία. Αρχισαν να παρατηρούν και να μετρούν τον κόσμο γύρω τους. Κι ύστερα κοίταξαν κατά πάνω. Κι αντίκρισαν τον ευεργέτη τους, τον Προμηθέα, να κρέμεται καρφωμένος σε ένα ανεμοδαρμένο φαράγγι τιμωρημένος από τον τύραννο, επειδή πολύ τους ανθρώπους αγάπησε. Κι άκουσαν τον αθάνατο αυτό Εωσφόρο, να τους φωνάζει»:

Αγωνιστείτε για την αλήθεια

«Αξιοποιήστε τα δώρα που σας χάρισα, βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει, ανάψτε τη φωτιά της γνώσης, βάλτε φωτιά στον κόσμο, πάρτε το κακοτράχαλο μονοπάτι κι ελάτε εδώ πάνω στις κορφές, σπάστε τις αλυσίδες μου κι ελευθερώστε με! Μόνον εσείς μπορείτε! Αγωνιστείτε σαν κι εμένα! Υπερήφανα, ασυμβίβαστα! Γίνετε άφοβοι σαν κι εμένα! Τότε θα γίνετε αθάνατοι σαν κι εμένα! Και τότε θα αποκαλυφθεί στα μάτια σας η αλήθεια! Οπως την προφήτεψε η μάνα μου, η αρχαία Τιτανίδα η Θέμιδα: "Οταν οι άνθρωποι θα κοιτάξουν άφοβα τον ουρανό, τότε ο Δίας και η παρέα του, θα το βάλουν στα πόδια τρέχοντας, θα εξαφανιστούν και θα χαθούν μέσα στην παγωμένη μοναξιά των αστεριών"».

Μετάφραση Οδυσσέας Νικάκης, σκηνοθεσία Κώστας Καζάκος, Β' σκηνοθέτης Σοφοκλής Πέππας, σκηνικά - κοστούμια Φαίδων Πατρικαλάκις, χορογραφίες Αγγελική Στελλάτου, μουσική Γιούρι Στούπελ, φωτισμοί Χριστίνα Θανάσουλα.

Παίζουν: Προμηθέας: Κώστας Καζάκος, Ιώ: Φιλαρέτη Κομνηνού, Ερμής: Κωνσταντίνος Καζάκος, Ωκεανός: Βασίλης Κολοβός, Ηφαιστος: Δημήτρης Ναζίρης, Κράτος: Χρήστος Κάλλοου, Βία: Κατερίνα Φωτιάδη. Χορός 16 Ωκεανίδων: Αδριανή Τουντοπούλου, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Κατερίνα Φωτιάδη, Μαρία Συριανού, Μαρία Συκιανάκη, Χρύσα Παπά, Γιολάντα Μπαλαούρα, κ.ά.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής: Δημοτικό Θέατρο Ξάνθης (9/8), Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων (10/8), Υπαίθριο Δημοτικό Αλεξανδρούπολης (11/8), Ολυμπία - Θέατρο Φλόκα (22/8), Αρχαίο Ωδείο Πάτρας (24 - 25/8), Αργος Αρχαίο Θέατρο (27/8), Θέατρο Αυλίδας (28/8). Αμφιθέατρο Δήμου Παπάγου (1/9), Παλιό Εργοστάσιο Κρόνος Ελευσίνα (3/9), Θέατρο Λιμανιού Μεσολόγγι (4/9), Θέατρο Βουγιουκλάκη Βριλήσσια (7/9), Θέατρο Ρεματιάς Χαλάνδρι (10 - 11/9), Κατράκειο (14/9), Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκη (16 - 17/9).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Προμηθέας Δεσμώτης» στο Θέατρο Δάσους (2022-08-19 00:00:00.0)
Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» στην Επίδαυρο (2021-08-06 00:00:00.0)
Στη μεγάλη και τη μικρή Επίδαυρο (2014-07-10 00:00:00.0)
Χειροκρότησαν τον «Προμηθέα Δεσμώτη» (2005-08-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-07-12 00:00:00.0)
Ο "Προμηθέας" λαός (1998-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ