Παρασκευή 29 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Ο πολιτισμός ως εμπόρευμα

Την παράδοση του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής στο μεγάλο κεφάλαιο προωθεί ο Δήμος Ελευσίνας

Η επιχείρηση «ξεπλύματος» της ΤΙΤΑΝ
Η επιχείρηση «ξεπλύματος» της ΤΙΤΑΝ
Στην εταιρία «ΤΙΤΑΝ», που για δεκαετίες αποτελεί μεγάλη «πληγή» για την πόλη, ανέθεσε πρόσφατα τη φωταγώγηση του Αρχαιολογικού Χώρου, η δημοτική αρχή Ελευσίνας σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Δεν παρέλειψε, επίσης, να το «γνωστοποιήσει» στους κατοίκους, στην τελετή φωταγώγησης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, και η οποία ήταν στην ουσία τιμητική εκδήλωση προς την «ΤΙΤΑΝ ΑΕ» και τον ιδιοκτήτη της Λ. Κανελλόπουλο. Ταυτόχρονα, για να υπενθυμίζεται η δήθεν δωρεά, έχουν γεμίσει τον τόπο πινακίδες που φέρουν την επιγραφή: «Ελευσινίων Φωτισμός - "Λεωνίδας Κανελλόπουλος" - Χορηγός ΤΙΤΑΝ». Το όνομα του ιδιοκτήτη της «ΤΙΤΑΝ» δόθηκε και σε πολιτιστικό κέντρο που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, σε κτίριο που αποτελεί «δωρεά» της εταιρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση αυτή αποτελεί καθαρή καταπάτηση και βεβήλωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, καθώς τμήμα του εργοστασίου «ΤΙΤΑΝ» έχει χτιστεί κυριολεκτικά μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος αποτελεί πολύ σημαντική πολιτιστική κληρονομιά όχι μόνο για την περιοχή του θριασίου, αλλά για όλη την Ελλάδα. Τα φουγάρα του ξεπροβάλλουν μέσα από αρχαιότητες ανεκτίμητης αξίας. Βρίσκεται μέσα σε κατοικημένη περιοχή, «θάβοντας» ολόκληρες γειτονιές κάτω από τη σκόνη και το τσιμέντο, ενώ έχει αποκλείσει την πρόσβαση των κατοίκων σε ένα πολύ όμορφο κομμάτι της παραλίας.

Δίπλα στα αρχαία ξεπροβάλλουν τα φουγάρα της επιχείρησης
Δίπλα στα αρχαία ξεπροβάλλουν τα φουγάρα της επιχείρησης
Μετά από πολύχρονες και μαζικές κινητοποιήσεις των κατοίκων, η λειτουργία του εργοστασίου είχε περιοριστεί σημαντικά κατά τη δεκαετία του '80. Μετά το 1990, η εταιρία, αξιοποιώντας και τη στήριξη των εκάστοτε δημοτικών αρχών, άρχισε ξανά να «κερδίζει έδαφος», εντατικοποιώντας τις εργασίες της.

Αυτή η κίνηση, όμως, της σημερινής δημοτικής αρχής ξεπερνά κάθε προηγούμενο: Προσπαθεί να καταστήσει στη συνείδηση του λαού της Ελευσίνας ως «ευεργέτη», αυτόν που τόσο προκλητικά, στο αίτημα των κατοίκων για απομάκρυνση του εργοστασίου, απαντούσε μοιράζοντας σκούπες και απορρυπαντικά για να καθαρίσουν τη σκόνη του εργοστασίου από τα σπίτια και τις αυλές τους! Οχι μόνο δε μιλάμε για ...προσφορά, αλλά ουσιαστικά για «χρύσωμα του χαπιού» για την παραμονή της βιομηχανίας «ΤΙΤΑΝ» στην περιοχή.

Με σχετική ανακοίνωσή της, η Προοδευτική Αγωνιστική Κίνηση Ελευσίνας υπογραμμίζει ότι «αυτές οι παρεμβάσεις του μεγάλου κεφαλαίου δεν είναι απλές. Γίνονται σήμερα για να φιμώσουν το λαό, να μη διεκδικεί καλύτερο περιβάλλον, καλύτερες συνθήκες δουλιάς. Γίνονται σήμερα που ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι απλά ένας θεσμός που η εκάστοτε κυβέρνηση χρησιμοποιεί για να περάσει την πολιτική της. Είναι θεσμός του κράτους, που από τη φύση του σήμερα, και ανεξάρτητα από τα πρόσωπα, υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ