Παρασκευή 29 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
ΤΕΪ IΓΚΑΡΝΕΤ
Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές

Λάνα Τάρνερ, Τζον Γκάρφιλντ
Λάνα Τάρνερ, Τζον Γκάρφιλντ
Η ταινία συμπληρώνει 60 χρόνια ζωής! Και μόνον το γεγονός πως ξαναβρίσκεται στις αίθουσες, καταδείχνει τη διαχρονική αξία της. Ο σημερινός θεατής σίγουρα έχει να κερδίσει με την επαφή μαζί της. Γιατί θα δει έναν κινηματογράφο που αποπνέει, ακόμα, μαγεία. Ολα στην ταινία είναι, ας το πούμε έτσι, «μυθικά». Η πανέμορφη, και μοιραία, Λάνα Τάρνερ. Η παρουσία της και μόνο γεμίζει την οθόνη. Ο χαρισματικός, και αδικοχαμένος, σε ηλικία μόλις 39 χρόνων (θύμα του μακαρθισμού), Τζον Γκάρφιλντ. Ενας ηθοποιός, που εκπέμπει ήθος. Αλλά και ο πολύ καλός, επίσης, ηθοποιός Σέσιλ Καλαγουέι (σύζυγος).

Η ταινία βασίζεται σε μια νουβέλα του Τζέιμς Μ. Κέιν. Ενός συγγραφέα που παίζει με το «έγκλημα και την τιμωρία». Η νουβέλα και η ταινία, άλλωστε, θεωρήθηκαν «τολμηρές». Και ήταν. Ιδιαίτερα, στην εποχή τους. Ο ερωτισμός τους ήταν βόμβα στα συντηρητικά θεμέλια της αμερικανικής κοινωνίας. Βόμβα, επίσης, ήταν και η συζυγική απιστία.

Αντιδράσεις προκάλεσε και η δεύτερη «βερσιόν» της ταινίας, που γυρίστηκε το 1981, από τον Μπομπ Ράφελσον, με πρωταγωνιστές τους Τζέσικα Λανγκ και Τζακ Νίκολσον. Ελεύθερη διασκευή της συγκεκριμένης νουβέλας ήταν και η πρώτη ταινία του Λουκίνο Βισκόντι, το «Επίμονο Πάθος» (1942). Η νουβέλα «Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές», έγινε, επίσης, και θεατρικό έργο (αυτόν τον καιρό παίζεται στο Λονδίνο).

Ενας άνεργος νεαρός έχει μόλις αρνηθεί τη δουλιά, που του προσφέρθηκε από τον ιδιοκτήτη ενός απομονωμένου μοτέλ. Λίγο πριν γυρίσει να φύγει κυλάει στα πόδια του ένα κραγιόν! Σκύβει. Το πιάνει και σηκώνεται να το προφέρει στην κάτοχο. Και τη βλέπει! Αμέσως όλα ανατρέπονται! Μένει!

Ο νεαρός άνεργος και η γυναίκα του ιδιοκτήτη ερωτεύονται παράφορα. Θέλουν να φύγουν κρυφά. Ομως, είναι και οι δυο τόσο άφραγκοι! Στο μυαλό τους μπαίνει το έγκλημα. Το οποίο, μετά από περιπέτειες, διαπράττουν. Αμέσως μετά, όμως, ο φόβος και η υποψία εισέρχονται στη σχέση τους. Η ιστορία θα ολοκληρωθεί με ένα τραγικό τέλος. (Το παιχνίδι του «εγκλήματος και της τιμωρίας» του συγγραφέα, που λέγαμε)!

Αυτή η πολυεπίπεδη ιστορία, που είναι γεμάτη απρόοπτα και ανατροπές, έχει κινηματογραφηθεί με ρυθμούς καλπασμού από τον Τέι Γκάρνετ (1884-1977). Ενα σκηνοθέτη, που έχει στο σκηνοθετικό ενεργητικό του πάνω από 68 ταινίες και σίριαλ για την τηλεόραση και άλλες τόσες σαν παραγωγός ή ηθοποιός! Η ταινία σε καμία στιγμή δεν ξεπέφτει σε φτήνιες. Εχει συνέπεια τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και στην αφήγηση. Η θαυμάσια ασπρόμαυρη φωτογραφία υπογραμμίζει τη δραματικότητα της ιστορίας και των γεγονότων. Οι σκιές και το φως, επίσης, προσφέρουν πολλά στο μυστήριο και την ίντριγκα.

Το ζευγάρι, φυσικά, δεν είναι επαγγελματίες ή πωρωμένοι δολοφόνοι. Γι' αυτό και ποτέ - και με τίποτα - δε θα μπορέσουν να απαλλαγούν από το έγκλημα που διέπραξαν. Και αυτή η πραγματικότητα κάνει τα πράγματα ενδιαφέροντα, μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το σασπένς της ταινίας. Αλλά δικαιολογεί και την κάθαρση που προκύπτει, και με τον τρόπο που προκύπτει, στο τέλος.

Παίζουν: Λάνα Τάρνερ, Τζον Γκάρφιλντ, Σέσιλ Καλαγουέι κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ζωή μου (2006-09-17 00:00:00.0)
«Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές» (2005-07-31 00:00:00.0)
Η κόκα και ο Καραβάτζιο (1997-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ