Τετάρτη 3 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Συνέχιση ταραχών και νέος αντιπρόεδρος

Εκρυθμη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ

Associated Press

Εκρυθμη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ
ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα του Σουδάν, οι ταραχές επαναλήφτηκαν και χτες με τοπικές ιατρικές πηγές να αναφέρουν συνολικά μέσα στο τελευταίο 48ωρο το θάνατο τουλάχιστον 40 ανθρώπων και τον τραυματισμό κάπου 300 άλλων. Οι συγκρούσεις φαίνεται πως γίνονται ανάμεσα σε ισλαμιστές υποστηριχτές της κυβέρνησης του Ομάρ αλ Μπασίρ και Νοτιοσουδανούς που «βλέπουν» το ισλαμικό καθεστώς πίσω από τον αιφνίδιο θάνατο του αντιπροέδρου της χώρας και ηγέτη του «Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κινήματος» (SPLM) δρ Τζον Γκάρανγκ... Από την άλλη, ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα αυτόπτες μάρτυρες, μεταδίδουν την (σκόπιμη;) «απραξία των αστυνομικών στη διάρκεια λεηλασιών, λιθοβολισμών, συγκρούσεων»... Το εάν οι ταραχές θα πάρουν τελικά ευρύτερο αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα μέλλει να αποδειχθεί άμεσα...

Γρήγορη η κούρσα διαδοχής

Παράλληλα, τα ηγετικά στελέχη του SPLM επιταχύνουν τις διαδικασίες αναπλήρωσης του κενού που άφησε ο θάνατος του Γκάρανγκ εκλέγοντας χτες - σε έκτακτη συνεδρίαση στην Τζούμπα του Νοτίου Σουδάν - τον Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ πρόεδρο του κινήματος. Ο ίδιος προτάθηκε ως η καλύτερη επιλογή του κινήματος και για τη θέση του αντιπροέδρου του Σουδάν.

Ο πενηντάρης Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ, που ήταν ως προχτές αντιπρόεδρος του Νοτίου Σουδάν, διατέλεσε για πολλά χρόνια στρατιωτικός διοικητής του «ανταρτικού Απελευθερωτικού Στρατού του Νοτίου Σουδάν». Θεωρείται πως έχει αξιόλογες στρατηγικές ικανότητες - ιδιαίτερα στο πεδίο των μαχών - αλλά όχι πολιτική δεινότητα όσον αφορά στο χειρισμό «ευαίσθητων πολιτικών» καταστάσεων... Αλλοι αναλυτές θεωρούν πως ο Κιίρ μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα και από τον Γκάρανγκ στο ρόλο του ειρηνοποιού (ιδιαίτερα όσον αφορά στη ρευστή διαδικασία ειρήνης στο - πλέον υπό νέο καθεστώς ευρείας αυτονομίας - Νότιο Σουδάν).

Το βέβαιο είναι πως ο Σάλβα Κιίρ καλείται άμεσα να συναντηθεί με στελέχη της κυβέρνησης του ισλαμιστή «προέδρου» Ομάρ αλ Μπασίρ προκειμένου να μην υπάρξουν - μοιραίες...- καθυστερήσεις στο σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης ενότητας στις 9 του μήνα.

Οι ΗΠΑ, πάντως, δεν παρακολουθούν αμέτοχες τις εξελίξεις. Ο Τζ. Ου. Μπους αργά προχτές βράδυ υποστήριξε πως η χώρα του «είναι αφοσιωμένη» στη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Σουδάν, απηύθυνε έκκληση για «αποχή από τη βία», χαρακτήρισε τον εκλιπόντα ηγέτη των Νοτιοσουδανών «οραματιστή ηγέτη και ειρηνοποιό» και έστειλε στην περιοχή ως απεσταλμένους τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Αφρική, Κόνι Νιούμαν, και τον ειδικό απεσταλμένο του στο Σουδάν, Ρότζερ Νίντερ...

Υστατο «αντίο»

Χτες στο Σουδάν κηρύχτηκε τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ στο Νιου Σάιτ, όπου εκτίθεται η σορός του Γκάρανγκ, συρρέουν πλήθη Νοτιοσουδανών για τον ύστατο αποχαιρετισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κηδεία του Σουδανού αντιπροέδρου - ηγέτη των ανταρτών θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο μάλλον στην πόλη Τζούμπα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ