Τετάρτη 3 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Αυξάνεται η πίεση του αντάρτικου

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

«Οι Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) εξακολουθούν να αυξάνουν την πίεση προς τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας» αναφωνούν αναλυτές... Ο λόγος γι' αυτήν τη διαπίστωση, η επίθεση σε κονβόι της Αστυνομίας αλλά και η παράλυση της επαρχίας Πουτουμάγιο, που ουσιαστικά καταρρίπτει το μύθο των Αρχών «ότι έχουν κάνει τους αντάρτες να τρέχουν να κρυφτούν»...

Καταρχήν όσον αφορά την επίθεση, τουλάχιστον 15 Κολομβιανοί αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους από επίθεση ανταρτών στη Σιέρα Νεβάδα δε Σάντα Μάρτα, στα βορειοδυτικά της Κολομβίας, όπως ανακοίνωσε στην Μπογκοτά ο πρόεδρος της χώρας, Αλβάρο Ουρίμπε Βέλες. Οι αστυνομικοί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, επέβαιναν σε όχημα μεταφοράς προσωπικού, το οποίο ανατίναξαν οι αντάρτες με εκρηκτικά. Ο Αλβάρο Ουρίμπε δε διευκρίνισε ποια ανταρτική οργάνωση πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση, αν και τόνισε ότι πρόκειται για τη σφοδρότερη επίθεση εναντίον των Αρχών για το 2005.

Το ένοπλο κίνημα, οι Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP) τις τελευταίες μέρες έχουν εντείνει την πίεσή τους, δίνοντας απάντηση και στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης Ουρίμπε να δεχτεί την ανθρωπιστική ανταλλαγή κρατουμένων πολέμου, που έχει προταθεί από τις ίδιες και από πολλές οργανώσεις, κόμματα της Αριστεράς και την Επιτροπή Συγγενών των Φυλακισμένων στα χέρια του αντάρτικου. Ο Αλβάρο Ουρίμπε, ο οποίος επιχειρεί κατά παράβαση του Συντάγματος την επανεκλογή του στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές το 2006, εμμένει στην εφαρμογή του αποτυχημένου «Πατριωτικού Σχεδίου», αλλά δέχεται συνεχώς χτυπήματα από το αντάρτικο.

Ετσι οι αντάρτες έχουν αποκλείσει οδικώς τη νότια επαρχία Πουτουμάγιο, έχουν κόψει την ηλεκτροδότηση σε αρκετά νευραλγικά σημεία της επαρχίας και έχουν καταφέρει σοβαρά πλήγματα στο Στρατό.

Σε ό,τι αφορά την εσωτερική κατάσταση τελευταία εξέλιξη είναι ο διορισμός του πρώην προέδρου Αντρές Παστράνα ως πρέσβη της Κολομβίας στις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ