Τετάρτη 3 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Διαιώνιση του πολέμου;

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ενας μαχητής Ταλιμπάν σκοτώθηκε και 18 τραυματίστηκαν σε μάχη στο Ανατολικό Αφγανιστάν χτες, ανακοίνωσαν κυβερνητικές πηγές. Στο μεταξύ, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν, επίσης χτες, ότι αποκεφάλισαν τρεις πολίτες, τους οποίους κατηγορούσαν ως «κατασκόπους των ΗΠΑ», ισχυρισμός που δε σχολιάστηκε επισήμως.

Παράλληλα, οι Αμερικανοί ανησυχούσαν για συνέχιση και ένταση της βίας το προσεχές προεκλογικό διάστημα: ο Αμερικανός υποστράτηγος Τζέισον Καμίγια τόνιζε πως οι Ταλιμπάν έχουν γίνει «πολύ πιο αδίστακτοι», χρησιμοποιούν βομβιστές αυτοκτονίας και εντείνουν τη δράση τους εναντίον «συμμαχικών» (βλ. κατοχικών) στρατευμάτων, φιλοκυβερνητικών ιερέων, πολιτικών που συμμετέχουν στην προεκλογική εκστρατεία, και άλλων, σε μια προσπάθεια να «εμποδίσουν» τις εκλογές, που, όπως επέμεινε ο επιχειρησιακός διευθυντής του αμερικανικού στρατού στη χώρα, «θα γίνουν κανονικά».

Η αμερικανική «αισιοδοξία» περί «μετάβασης» του Αφγανιστάν δε φαίνεται να έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε προχτές ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα ακόμη και όσον αφορά τη χρηματοδότηση των εκλογών: έχει λάβει 25,4 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα υπεσχημένα από τους διεθνείς «δωρητές», από τους οποίους εξαρτάται απόλυτα η συνέχιση της «μετάβασης».

Οι εκτιμήσεις του Ρώσου υπουργού Σεργκέι Ιβανόφ ότι οι Ταλιμπάν «ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του Αφγανιστάν», ότι «ουδείς κουνάει έστω και το μικρό του δάχτυλο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ναρκωτικών», ότι «το Αφγανιστάν είναι η αφορμή για την παρουσία των ΗΠΑ στην Κεντρική Ασία» και ότι ως εκ τούτου η σύγκρουση «μπορεί να διαρκέσει ακόμη και 250 χρόνια» προκάλεσαν οργίλες αντιδράσεις στην Καμπούλ. Εκπρόσωπος του υπουργείου Αμύνης του Αφγανιστάν χαρακτήρισε «ανεύθυνες» τις δηλώσεις Ιβανόφ. Ενώ το επίσημο πρακτορείο «Μπαχτάρ» της αφγανικής κυβέρνησης σχολίαζε ότι «οι Ρώσοι θα έπρεπε να έχουν μάθει από την ήττα τους στο Αφγανιστάν»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ