Τετάρτη 3 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΑΤΙΤΛΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, ανακοίνωσε ότι το σχέδιο της «συμμαχίας των πολιτισμών», που θα ενώσει μουσουλμάνους και δυτικούς κατά της τρομοκρατίας, το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία της Μαδρίτης και υποστηρίζεται από το Λονδίνο, θα ξεκινήσει το Νοέμβρη. Η Ισπανία θα φιλοξενήσει στις Βαλεαρίδες Νήσους μια πρώτη σύνοδο υψηλού επιπέδου, διευκρίνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Συγκλονισμένη η κοινή γνώμη της Γερμανίας από τη θλιβερή ανακάλυψη εννέα νεκρών νεογέννητων, θαμμένων σε κήπο κατοικίας στο Μπρίσκοβ Φίνκενχερντ, ένα χωριό κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου. Υπό κράτηση η 39χρονη μητέρα ως ύποπτη για τη δολοφονία των βρεφών την περίοδο μεταξύ 1988 και 2004.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σύννεφα απαισιοδοξίας για την έκβαση των συνεχιζόμενων (εδώ και μία βδομάδα) εξαμερών συνομιλιών στο Πεκίνο για την Κορεατική Χερσόνησο άρχισαν να σχηματίζονται μετά από συναφείς δηλώσεις Αμερικανών και Βορειοκορεατών αξιωματούχων. Ο επικεφαλής των Αμερικανών, Κρίστοφερ Χιλ, αναμένεται σήμερα να υποβάλει τα «τελικά σχόλια σε ένα προσχέδιο συμφωνίας»...

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.-- Μαλαισία, Ινδονησία και Σιγκαπούρη συμφώνησαν χτες στην έναρξη συντονισμένων εναέριων περιπολιών με την κωδική ονομασία «Μάτια Στον Ουρανό» πάνω απ' τα στενά της Μάλακα σε μία προσπάθεια να εκτονώσουν τις πιέσεις των ΗΠΑ για παρέμβασή τους στη μείζονος γεωστρατηγικής σημασίας περιοχή με αφορμή τα κρούσματα πειρατείας...

ΤΟΚΙΟ.-- Ιάπωνες βουλευτές ψήφισαν χτες απόφαση εκφράζοντας «τη λύπη τους για τα δεινά» που προκάλεσε η Ιαπωνία στους λαούς της Ασίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο - εξ αφορμής της σχετικής 60χρονης επετείου -χωρίς όμως να κάνουν λόγο για «επιθέσεις», όπως αναφερόταν σε προ 10ετίας ανάλογη απόφαση. Νωρίτερα, ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου εξέφρασε την ελπίδα πως οι ΗΠΑ δε θα προβούν σε εμπορικά αντίποινα για την προχτεσινή απόφαση της Ιαπωνίας να επιβάλει δασμούς σε αμερικάνικα εισαγόμενα προϊόντα (μεταξύ αυτών και χάλυβας) και να συνεχίσει την απαγόρευση στις εισαγωγές αμερικανικού βοδινού λόγω φόβων για τη νόσο των «τρελών αγελάδων».

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Πενήντα έξι άνθρωποι είχαν χάσει μέχρι αργά χτες βράδυ τη ζωή τους από το κύμα καύσωνα που πλήττει τη Ρουμανία από την περασμένη βδομάδα. Περισσότερα από 1.000 άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με προβλήματα εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.

ΤΟΡΟΝΤΟ.-- Αεροσκάφος στο οποίο μετέβαιναν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες 200 επιβάτες, έπιασε φωτιά στην διαδικασία της προσγείωσης, λίγο πριν τα μεσάνυχτα ώρας Ελλάδας. Βρέβηκε εκτός αεροδιαδρόμου ενώ δεν αναφέρθηκαν μέχρι εκείνη την ώρα τραυματίες.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Πάνω από 100.000 στρατιώτες από τη Ρωσία και την Κίνα θα λάβουν μέρος στην πρώτη κοινή στρατιωτική άσκηση από τις 18 έως τις 25 του Αυγούστου 2005, που τιτλοφορείται «Ειρηνευτική Αποστολή 2005».

ΡΙΑΝΤ.-- Τάφηκε χτες στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας ο βασιλιάς Φαχντ, ο οποίος απεβίωσε τη Δευτέρα, παρουσία αρκετών ηγετών κρατών.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Ευρύ ανασχηματισμό με αλλαγές σε 17 υπουργεία ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Τακσίν Σιναουάτρα. Υπουργός Εσωτερικών διορίστηκε ο πρώην επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας, που εντέλλεται να καταστείλει τη μουσουλμανική εξέγερση στις τέσσερις νότιες επαρχίες της χώρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2021-06-02 00:00:00.0)
Πνίγονται στο αίμα τους οι κατακτητές (2003-12-02 00:00:00.0)
Σφίγγουν την αμερικανική μέγκενη γύρω από τη Β. Κορέα (2003-05-03 00:00:00.0)
«Ανθρακες ο θησαυρός» της Ουάσιγκτον (2002-12-12 00:00:00.0)
Ενάντια σε «όλες τις μορφές τρομοκρατίας» (2001-10-09 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις κατά της ΕΤΑ (2000-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ