Παρασκευή 12 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΗΠΑ
«Προληπτικές» συλλήψεις και απελάσεις

Οι συλλήψεις καλά κρατούν στη βρετανική πρωτεύουσα

Associated Press

Οι συλλήψεις καλά κρατούν στη βρετανική πρωτεύουσα
ΛΟΝΔΙΝΟ-ΒΗΡΥΤΟΣ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δέκα «ξένοι» που συνιστούν «κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια», σύμφωνα με τις αρχές, συνελήφθησαν χτες στη Βρετανία. Ουσιαστικά πρόκειται για προληπτικές συλλήψεις και πρώτη εφαρμογή των νέων μέτρων που ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, μόλις την προηγούμενη βδομάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο ιορδανικής καταγωγής ιμάμης Αμπού Κατάντα, που ζει στη χώρα από το 1993, χρονιά που ζήτησε πολιτικό άσυλο, το οποίο του χορηγήθηκε. Ο υπουργός Εσωτερικών, Τσαρλς Κλαρκ, επιβεβαίωσε τη σύλληψη των δέκα δίχως να τους κατονομάσει, συμπληρώνοντας ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την απέλασή τους. Σύμφωνα όμως με το BBC, οι 10 συλληφθέντες είναι Λιβανέζοι, Αλγερινοί και Ιορδανοί.

Οι συλλήψεις έλαβαν χώρα στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Αγγλία και πραγματοποιούνται λίγες μόλις ώρες μετά τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Βρετανίας και της Ιορδανίας, βάσει της οποίας δεν πρόκειται να υπάρξουν κυρώσεις ή καταδίκες στους απελαθέντες από τις ιορδανικές αρχές. Με τις συλλήψεις αυτές ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Βρετανίας σε ό,τι αφορά στο θέμα της ασφάλειας, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ ...αφού τα ανθρώπινα δικαιώματα επ' ουδενί δεν μπορούν να αποτελούν τροχοπέδη... Εχει δε ανακοινώσει την υιοθέτηση αυστηρότερης νομοθεσίας όσον αφορά στην απέλαση αλλοδαπών που η δράση τους θεωρείται ότι ενισχύει την τρομοκρατία. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα απαγορευτεί η δράση δύο ισλαμιστικών οργανώσεων, της «Χισμπ ουτ-Ταχρίρ» και της «Αλ Μαχατζιρούν», με τις οποίες φέρεται να συνδέεται ο Ομάρ Μπακρί. «Οι συνθήκες για τη διαφύλαξη της εθνικής μας ασφάλειας έχουν άρδην μετατραπεί και επομένως καθήκον μας είναι να λάβουμε όποια μέτρα κρίνουμε σκόπιμα για την προστασία των πολιτών», δήλωσε ο Κλαρκ απαντώντας τρόπον τινά σε διάφορες οργανώσεις που εξέφρασαν φόβους για την τύχη των συλληφθέντων ειδικά εάν απελαθούν στις χώρες καταγωγής τους οι οποίες έχουν καταγγελθεί πολλές φορές για βασανιστήρια.

Την ίδια στιγμή, η αστυνομία του Λιβάνου συνέλαβε τον ισλαμιστή κληρικό Ομάρ Μπακρί, κάτοικο Βρετανίας εδώ και 20 χρόνια, που αποτελεί στόχο των βρετανικών αρχών σχετικά με πιθανή ανάμειξή του σε τρομοκρατικές ενέργειες. Ο Ομάρ Μπακρί, κάτοχος λιβανικού διαβατηρίου, συνελήφθη στη Βηρυτό τη στιγμή που εισερχόταν στο κτίριο της τηλεόρασης «Future», η οποία ανήκει στην οικογένεια του δολοφονηθέντος πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, όπου επρόκειτο να παραχωρήσει συνέντευξη χτες το μεσημέρι.

Το μπαράζ συλλήψεων έρχεται μόλις μία μέρα μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της αστυνομίας του Σίτι του Λονδίνου, ότι μοιάζει να είναι αναπόφευκτη μία τρομοκρατική επίθεση στη συγκεκριμένη περιοχή αφού και στο παρελθόν... το οικονομικό κέντρο βρέθηκε πολλές φορές και στο στόχαστρο του IRA!

Ελλιπές το πόρισμα για την 11η Σεπτέμβρη

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Κερτ Ουέλντον, αντιπρόεδρο των επιτροπών Στρατιωτικών Υπηρεσιών και Εσωτερικής Ασφαλείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, από το 2000 είχαν εντοπιστεί τέσσερις από τους δράστες της 11ης Σεπτέμβρη 2001, μεταξύ αυτών και ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της επιχείρησης, Μοχάμεντ Ατα.

Οπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς», μια μυστική ομάδα με το κωδικό όνομα «Able Danger» είχε καταλήξει σε ένα οργανόγραμμα της οργάνωσης με φωτογραφίες του Μοχάμεντ Ατα και άλλων τριών από τους αεροπειρατές, το 2000, και επιδίωξε, ανεπιτυχώς, να διαβιβάσει τις σχετικές πληροφορίες στο FBI.

Μάλιστα, ο Ουέλντον δήλωσε ότι το στοιχείο αυτό δόθηκε στην Επιτροπή για την 11η Σεπτέμβρη, αλλά ορισμένα μέλη της δεν ενημερώθηκαν ποτέ... Και γιατί άλλωστε;

Σημειώνεται ότι στο τελικό πόρισμα της επιτροπής που εξέτασε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον δεν αναφέρεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ γνώριζε πως οι αεροπειρατές βρίσκονταν στις ΗΠΑ ήδη από το 2000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ