Παρασκευή 12 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Στήριξη ΗΠΑ στο σχέδιο «αποχώρησης» του Σαρόν...

Ενώ και χτες επαναλήφθηκαν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας δεκάδων χιλιάδων Εβραίων πολέμιων της αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η σχεδιασμένη αποχώρηση των Εβραίων εποίκων απ' τη Λωρίδα της Γάζας θα είναι «καλή για το Ισραήλ» δήλωσε χτες ο Πρόεδρος Τζ. Ου. Μπους παραχωρώντας συνέντευξη στο πρώτο κανάλι της ισραηλινής τηλεόρασης. Η προφανής προσπάθεια του Τζ. Ου. Μπους ήταν να ενισχύσει το σύμμαχό του, Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, σε μια περίοδο που αυξάνεται η κρίση εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και της παράταξής του, Λικούντ.

Ερωτηθείς ο Μπους, γιατί η εκκένωση των εποικισμών απ' τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Λωρίδας της Γάζας θα βοηθήσει την ασφάλεια του Ισραήλ, απάντησε: «Πρώτα απ' όλα γιατί το προηγούμενο σύστημα δεν απέδιδε... Προκάλεσε Ιντιφάντα, μετά θανάτους, μετά φόνους. Εάν έχετε προσέξει, υπάρχει κάποια ηρεμία απ' τις επιθέσεις...»

Ο Μπους υπενθύμισε τον «ειρηνευτικό οδικό χάρτη» της κυβέρνησής του για το μεσανατολικό, καταλήγοντας πως «εν τέλει η επιβίωση δύο κρατών το ένα πλάι στο άλλο εν ειρήνη είναι η τελική λύση για την ασφάλεια του Ισραήλ». Εξυπακούεται πως ο Τζ. Ου. Μπους δε διευκρίνισε στον Ισραηλινό δημοσιογράφο πως η επικείμενη αποχώρηση των Ισραηλινών απ' τη Λωρίδα της Γάζας και τέσσερα απ' τα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης δε θα σημάνει ελευθερία ή ανεξαρτησία για τον παλαιστινιακό λαό. Οπως υπογραμμίζουν όλο το τελευταίο διάστημα ανώτατοι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, τα ισραηλινά στρατεύματα θα μπαινοβγαίνουν -τουλάχιστον στους υπό εκκένωση τέσσερις εβραϊκούς εποικισμούς στη Δυτική Οχθη -όποτε θελήσουν, ενώ ο εναέριος χώρος, τα μεθοριακά φυλάκια και η γενικότερη επικοινωνία των Παλαιστινίων με τον υπόλοιπο κόσμο θα περνά απ' το «κόσκινο» του Τελ Αβίβ.

Νέα συγκέντρωση Εβραίων εποίκων

Στο μεταξύ, ως νωρίς χτες βράδυ, δεκάδες χιλιάδες (περίπου 50.000 σύμφωνα με την εφημερίδα Χααρέτζ) Ισραηλινοί πολέμιοι της «απομάκρυνσης» απ' τη Λωρίδα της Γάζας συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Τελ Αβίβ που ονομάστηκε απ' τον δολοφονηθέντα το 1995 πρωθυπουργό Γιτζάκ Ράμπιν.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό επικριτικά για την πολιτική Σαρόν, φορώντας ενδύματα πορτοκαλί -χρώμα που υιοθετήθηκε απ' τους ίδιους ως σύμβολο της προσπάθειάς τους εναντίον της εκκένωσης των εποικισμών σε Γάζα και Δυτική Οχθη.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός απαγόρευσε τις μετακινήσεις επισκεπτών στους εποικισμούς της Λωρίδας της Γάζας σε μία προσπάθεια να αποτρέψει τη διείσδυση διαδηλωτών πολέμιων της «απομάκρυνσης». Η αστυνομία υπολόγιζε πως ως χτες το απόγευμα περίπου 2.000 πολέμιοι της «εκκένωσης» εισήλθαν κρυφά στη Γάζα για να υποστηρίξουν τους περίπου 8.500 εποίκους που καλούνται να απομακρυνθούν. Οργανώσεις των εποίκων ανεβάζουν αυτόν τον αριθμό σε περίπου 5.000 και υποστήριξαν πως θα αυξηθούν σε άλλες 15.000 οι υποστηριχτές τους πριν αρχίσει την ερχόμενη Τετάρτη η διαδικασία εκκένωσης.

Τέλος, χτες η Παλαιστινιακή Αρχή και η Χαμάς συμφώνησαν να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν την ομαλή μεταβίβαση των περιοχών που καλούνται να εκκενώσουν οι Εβραίοι έποικοι. Παράλληλα, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ασφαλείας ανακοίνωσαν τη συγκρότηση ενός κοινού επιχειρησιακού κέντρου που θα ελέγχει την αποχώρηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ