Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νομοσχέδιο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ

Τ. Τσιόγκας: «Διαχειρίζεστε τις εντολές και τις αποφάσεις της ΕΕ»

Ακόμα πιο οξυμένη επίθεση ενάντια στους αγρότες θα σημάνει η εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής επισήμανε το ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που ξεκίνησε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ τάχθηκαν υπέρ της εφαρμογής της ΚΑΠ αλληλοκατηγορούμενοι για ...ανικανότητα διαχείρισης. Υπέρ του νομοθετήματος, που περιέχει μια σειρά διαχειριστικών ρυθμίσεων, μακριά από τα πραγματικά συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών, τάχθηκαν, όπως αναμενόταν, μόνον οι βουλευτές της ΝΔ.

«Εμείς πιστεύουμε ότι η καρδιά του νομοσχεδίου είναι η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ» τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Τάκης Τσιόγκας, μιλώντας για «νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε βάρος των αγροτών» και για «πιο βίαιο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς». Απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση ο Τ. Τσιόγκας σημείωσε ότι «το μόνο που κάνετε είναι να διαχειρίζεστε τις εντολές και τις αποφάσεις της ΕΕ». Παράλληλα τόνισε ότι «απευθύνεστε στους αγρότες και τους ζητάτε να μειώσουν το κόστος παραγωγής των προϊόντων του, όμως οι αγρότες δεν είναι υπεύθυνοι για τη μείωση της παραγωγής, αφού το κόστος παραγωγής το διαμορφώνουν οι βιομηχανίες και οι κυβερνήσεις που υπηρετούν τα συμφέροντα των βιομηχάνων». Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε «το πόσο θα αγοράσει ο αγρότης τα φάρμακα, τα σπόρια και τα καλλιεργητικά μέτρα δεν το καθορίζει ο ίδιος». Τέλος ο Τ. Τσιόγκας επισήμανε ότι το νομοθέτημα επιχειρεί να δημιουργήσει «ψεύτικη φιλοαγροτική εντύπωση».

Ο εισηγητής της ΝΔ Γ. Αγγελής ήταν σαφής ως προς το ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί απαρέγκλιτα μέσα στα πλαίσια της ΚΑΠ. Οπως σημείωσε, σκοπός είναι η «θεσμική οργανωτική ανασυγκρότηση με στόχο την καλύτερη προσαρμογή στην ΚΑΠ», ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει «τη συνεργασία της αγροτικής παραγωγικής βάσης με τη μεταποιητική βιομηχανία και την τυποποίηση με στόχο την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων», καθώς και «ολοκληρωμένα προγράμματα ανάπτυξης στην περιφέρεια μέσω της αξιοποίηση της ΚΑΠ».

Για έλλειψη διαλόγου κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γ. Δριβελέγκας, λέγοντας ότι «είναι απαράδεκτο ένα τέτοιο νομοσχέδιο να μην έχει περάσει από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή», ενώ ανάλογο αίτημα κατέθεσε και επίσημα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πάντως ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ δε διαφώνησε με την ουσία του νομοθετήματος χαρακτηρίζοντάς το «φοβικό», «γραφειοκρατικό» και «αναχρονιστικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ