Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η «ανάληψη» της Μήδειας

Με τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, διά σκηνοθετικής «χειρός» Πέτερ Στάιν, κλείνει η αυλαία των «Επιδαυρίων 2005» (26, 27/8). Η «Μήδεια» παρουσιάζεται σε μετάφραση Ντάριο ντε Κόρνο, δραματουργική προσαρμογή - σκηνοθεσία Πέτερ Στάιν, μουσική Τζιοβάνι Σολίνα, σκηνικά Φερνινάντ Βόλγκερμπάουερ, κοστούμια Μουαντέλ Μπικέλ, μουσική διδασκαλία Λουίτζι Μαρτζόλα, φωτισμούς Α. Βέισμπαρντ. Η παράσταση πρωτοπαίχτηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στις Συρακούσες.

Εχοντας σπουδάσει αρχαιολογία και αρχαία ελληνική λογοτεχνία, γνωρίζοντας αρχαία ελληνικά, γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στα κείμενα των αρχαίων ποιητών, ο Πέτερ Στάιν έχει αντλήσει πολλές φορές στο παρελθόν έμπνευση από το αρχαιοελληνικό θέατρο. Τον πρωτογνωρίσαμε το 1985 όταν παρουσίασε την αισχυλική «Ορέστεια» στη Διεθνή Συνάντηση Αρχαίου Δράματος στους Δελφούς και στο Θέατρο «Πέτρα». Το 1994 καταπιάστηκε πάλι με την ίδια τραγωδία στην Επίδαυρο, ενώ πριν από πέντε καλοκαίρια με την «Πενθεσίλεια» του Χάινριχ Κλάιστ. Το ρόλο της Μήδειας ερμηνεύει η Μανταλένα Κρίπα, του Ιάσονα ο Τζιανλουίτζι Φογκάσι, του Κρέοντα ο Πάολο Γκρατσιόζι, του Αιγαία ο Φάμπιο Σάρτορ. Η παράσταση παίζεται στα ιταλικά, αλλά θα υπάρχουν και παράλληλοι ηλεκτρονικοί ελληνικοί υπότιτλοι.

Ο σπουδαίος Γερμανός σκηνοθέτης, απορρίπτοντας όλες τις μέχρι τώρα σκηνοθετικές προσεγγίσεις της τραγωδίας, όσες έχει παρακολουθήσει στο παρελθόν, θέλει μια «εκτυφλωτική» σκηνικά ανάληψη της Μήδειας. Για το λόγο αυτό, μαζί με τον σκηνογράφο του, Φέρντιναντ Βολγκερμπάουερ, δημιούργησαν ένα τεράστιο φωτεινό κύκλο πολλών κιλοβάτ, με 460 λαμπιόνια, 560 βατ το καθένα, συνολικής ισχύος 230 κιλοβάτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ