Πέμπτη 25 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Η συντριβή

Αποκαΐδια. Η ξερή βουνοπλαγιά. Συντρίμμια. Σκορπισμένα προσωπικά αντικείμενα. Οι απέλπιδες προσπάθειες των πυροσβεστών. Οι μπουκωμένες, από τον καπνό, φωνές των δημοσιογράφων. Η αφόρητη ζέστη, η μυρωδιά του θανάτου, της καμένης σάρκας, και μετά το σκοτάδι. Ενα αποπνικτικά βαρύ και κρύο σκοτάδι.

Θρήνος. Μαυροφορεμένες φιγούρες, άδεια βλέμματα. Και ένας κόμπος στο λαιμό. Στο δικό τους, στο δικό μας. Μοιρολόγια. Ο χρόνος έγινε μικρά μικρά κομμάτια. Στην ουρά, στην άτρακτο, στο πιλοτήριο. Εκείνο το κυριακάτικο πρωινό. Με ένα θυμό γεμάτο δάκρυα και «γιατί». Γιατί ο δικός μου άνθρωπος, γιατί τώρα, γιατί έτσι, γιατί εγώ αύριο, γιατί;

Οι ώρες, οι μέρες κυλούν. Το πένθος μας βαραίνει όλους. Ξεφεύγει από το στερεμένο λυγμό των γονιών και το βουβό κλάμα των ορφανών. Ξεπηδά μέσα από τις μικρές μας οθόνες και κατακλύζει τα σπίτια μας. Μολεύει τις νύχτες μας και πνίγει τα δικά μας ταξίδια.

Γίνεται μικρά μικρά κομματάκια. Μέσα στα στοιχεία για τις πολλαπλές λαβωματιές του αεροσκάφους, που έγινε φέρετρο. Μέσα στις φωτογραφίες χαμογελαστών προσώπων, που δεν υπάρχουν πια. Μέσα στις μαρτυρίες ανθρώπων, που για μία πτήση γλίτωσαν. Μέσα στη δυσοσμία των αμαρτωλών εγγράφων, που αποδεικνύουν το ποιόν της συγκεκριμένης επιχείρησης. Μέσα στις βαριές ανάσες και τα ύστατα λόγια, που αποδίδονται στον άνθρωπο που φέρεται να προσπάθησε να σώσει ό,τι μπορούσε τα τελευταία λεπτά.

Βομβαρδιζόμαστε από μικρά κομματάκια πένθους. Και αιθάλης. Πυκνής αποπνικτικής αιθάλης. Για τον συγκεκριμένο κυβερνήτη, που ίσως φταίει. Για τους συγκεκριμένους τεχνικούς, τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες, τους συγκεκριμένους πολιτικούς, που διαπλέκονται με τα ιπτάμενα φέρετρα. Για τις «επικίνδυνες» εταιρίες, για τις εταιρίες χαμηλού κόστους, για τους αριθμούς των ατυχημάτων, των βλαβών, των νεκρών, των επιζώντων.

Στάχτη εκτινάσσεται από την Αθήνα στη Λευκωσία και αντιστρόφως. Κάνει το γύρο του κόσμου. Στάχτη πάνω στα συντρίμμια της πλαγιάς του Γραμματικού. Πάνω στις σορούς των αδικοχαμένων. Στάχτη στα μάτια μας.

Μέσα στον κατακλυσμό των πληροφοριών, κολυμπάμε, κανιβαλίζοντας τις τελευταίες στιγμές εκείνων, τις ζωές τους, τα χαμόγελά τους. Αναστενάζουμε με ανακούφιση, που δεν είμαστε στη θέση τους. Δαγκωνόμαστε στη σκέψη ότι μπορεί και να ήμασταν. Βαρύ το φορτίο για το θυμικό μας. Καθόλου χώρος για τη σκέψη μας.

Να τιμωρηθούν οι ένοχοι; Να τιμωρηθούν. Οι χαμένοι, όμως, δε γυρνούν πίσω. Και δε θα είναι οι τελευταίοι. Μαζί με όσους φαίνονται ή τουλάχιστον διαγράφονται ως ένοχοι, υπάρχουν και πολλοί άλλοι. Αναρίθμητοι.

Ολοι είμαστε λίγο ένοχοι, που το συγκεκριμένο αεροσκάφος πέταξε, παρά τα όσα προβλήματά του. Που τόσα αεροσκάφη κάνουν το ίδιο. Οπως, άλλωστε, πλέουν πολλά πλοία σε ανάλογη κατάσταση. Οπως πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν υπό ανάλογες συνθήκες. Οπως τόσοι άνθρωποι χάνονται λόγω ανάλογων ελλείψεων.

Πίσω από αυτόν τον ορυμαγδό υλικών και ανθρώπινων συντριμμιών, κρύβονται προσωποποιημένες ευθύνες, αλλά κρύβεται και ένα συγκεκριμένο σύστημα. Που θέλει τον άνθρωπο αναλώσιμο, που θέλει τον ανταγωνισμό ανεξέλεγκτο, που θέλει το ασύδοτο κέρδος των λίγων εις βάρος των πολλών ως υπέρτατη αρχή. Και, μάλιστα, θεσμοποιημένη με «βρυξελλιώτικες» οδηγίες.

Γιατί κανείς δε μιλά γι' αυτό; Γιατί δεν μπαίνουν «ανθρωπιστικά» χαλινάρια σε μια τέτοια κρεατομηχανή. Δεν μπαίνουν «δίκαια» όρια. Μπαίνει μόνον οριστικό τέλος με τη συντριβή της.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ