Τρίτη 30 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2006
Στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου

Προκαλούν οι βιομήχανοι δηλώνοντας ότι δε θα είναι «ανοιχτοχέρηδες» στις μισθολογικές αυξήσεις. Προϊδεάζουν για νέες ανατιμήσεις

Σε πορεία συνεχούς κλιμάκωσης βρίσκεται η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ενόψει της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού για το 2006 και των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Σε αυτό τον καμβά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών δέχεται τις «προτάσεις» των μεγαλοβιομηχάνων, όπως του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ), οι οποίοι με επίσημες δηλώσεις τους, που έγιναν μετά από χτεσινή συνάντηση με τον υπουργό Γ. Αλογοσκούφη, απαίτησαν την επιτάχυνση της πολιτικής λιτότητας σε βάρος των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων με το παντελώς σαθρό και απόλυτα προκλητικό επιχείρημα ότι δεν μπορούν να είναι «ανοιχτοχέρηδες», σε ό,τι αφορά στις μισθολογικές αυξήσεις για το 2006! Πλάτη σε αυτή την πολιτική βάζει με τη στάση της και η συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ. Η «απάντηση» της ΓΣΕΕ διά στόματος προέδρου της, Χρ. Πολυζωγόπουλου, μετά από συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας, ήταν «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» στριμώχνοντας το όποιο «διεκδικητικό πλαίσιο» στις εξαγγελίες που θα κάνουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη και στην έκθεση για την ελληνική οικονομία που θα δημοσιοποιήσουν στις 8 του Σεπτέμβρη.

Ο πρόεδρος των βιομηχάνων της Βόρειας Ελλάδας, Γ. Μυλωνάς, προϊδέασε και για νέες ανατιμήσεις εμπορευμάτων με πρόσχημα την αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου και την «αύξηση του κόστους», την οποία φορτώνουν στα λαϊκά στρώματα σε μια περίοδο που καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση της κερδοφορίας των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων και ραγδαία υποχώρηση των πραγματικών εισοδημάτων για τα λαϊκά στρώματα. Οι μεγαλοβιομήχανοι αξίωσαν ακόμη την ενίσχυση των προωθούμενων αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στις εργασιακές σχέσεις και στο Ασφαλιστικό προτρέποντας σε «πιο τολμηρά μέτρα». Η κυβέρνηση, σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του οικονομικού επιτελείου, δηλώνει αποφασισμένη να ανοίξει το «διάλογο» τόσο με τους «κοινωνικούς φορείς» στο πλαίσιο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) αλλά και στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα, ετοιμάζουν πυρετωδώς την εκθεμελίωση των εργασιακών δικαιωμάτων και στις ΔΕΚΟ.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, σε δηλώσεις του μετά από τις διαδοχικές συναντήσεις με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και του ΣΒΒΕ έκανε λόγο για «διάλογο» με τους φορείς, ο οποίος για την κυβέρνηση «αποτελεί βασική επιλογή». Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος για το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, ο οποίος για το 12μηνο του 2005 αναμένεται στο 3,5%-3,6% έναντι αρχικής εκτίμησης 3,9%. Πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης για το 2006 είναι η «μείωση των ελλειμμάτων» κάτω από το 3%, πολιτική που θα πραγματωθεί με την ενίσχυση της φοροαφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων της χώρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμπαιγνία σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων (2008-07-01 00:00:00.0)
«Συνεργάτης» με... προϋπηρεσία (2007-05-30 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν την επιχείρηση αποπροσανατολισμού (2007-02-07 00:00:00.0)
Φοροελαφρύνσεις στα υψηλά εισοδήματα (2006-01-28 00:00:00.0)
Μονόδρομος στο αδιέξοδο (2005-10-05 00:00:00.0)
Μέτρα στο βωμό της ανταγωνιστικότητας (2005-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ