Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ»
Κλιμακώνουν την επιχείρηση αποπροσανατολισμού

Τη συγκρότηση «Εθνικής Επιτροπής» για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποφάσισε η κυβέρνηση, θυμίζοντας το γνωστό «αν δε θέλεις να λύσεις κάποιο πρόβλημα, ανάθεσε την επίλυσή του σε μια ...επιτροπή»!

Κλιμακώνει η κυβέρνηση την προπαγάνδα για την «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», μέσω της οποίας επιχειρείται ο αποπροσανατολισμός των λαϊκών στρωμάτων από την ουσία της φορολογικής πολιτικής που εφαρμόζει ο δικομματισμός.

Το θέμα μπήκε στη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, εισηγήθηκε τη «στηλίτευση ατομικών συμπεριφορών που είναι καταδικαστέες», ισχυριζόμενος ακόμη: «Ολοι, όπως ορίζει το Σύνταγμα, πρέπει να συμμετέχουν στα δημόσια βάρη στον βαθμό που τους αναλογεί». Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός πως αυτού του είδους οι προσεγγίσεις είναι πέρα για πέρα ξεκομμένες από την πραγματική κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται από την ασκούμενη φορολογική πολιτική. Για παράδειγμα, μόλις πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ - σε συνέχεια ανάλογων ρυθμίσεων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ με τα λεγόμενα αποθεματικά - χάρισε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια φόρου στις τράπεζες. Με το άλλο χέρι - και ουσιαστικά με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ - ενεργοποίησε τις κοινοτικές ντιρεκτίβες, επιβάλλοντας μεγάλες αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, με αποτέλεσμα επιπλέον επιβάρυνση για τα ήδη υπερφορολογημένα λαϊκά εισοδήματα με πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Και, βέβαια, η κυβερνητική προπαγάνδα έχει κάθε λόγο να στρέψει αλλού τη συζήτηση. Ο υπουργός στην εισήγησή του προς την Κυβερνητική Επιτροπή, που δόθηκε στη δημοσιότητα, επανέλαβε πως «σχεδόν ένας στους δύο επιτηδευματίες δηλώνει καθαρά κέρδη λιγότερα από το μέσο εισόδημα του μισθωτού». Επιχειρώντας μάλιστα να αποποιηθεί των ευθυνών της κυβέρνησης της ΝΔ, που με την πολιτική της διατηρεί αλώβητο το σύστημα που παράγει και αναπαράγει τους μεγάλους φοροφυγάδες, ο Γ. Αλογοσκούφης υποστήριξε πως η φοροδιαφυγή «δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί μόνο σε επίπεδο κινήτρων, διασταυρώσεων και φορολογικών ελέγχων αλλά κυρίως σε επίπεδο νοοτροπίας της κοινωνίας». Στα πλαίσια αυτών των επιλογών, ο υπουργός ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη σύσταση της λεγόμενης Εθνικής Επιτροπής με τη συμμετοχή των «κοινωνικών εταίρων». Να σημειωθεί πως στην εν λόγω επιτροπή, πρώτα από όλους, έδωσαν το «παρών» οι μεγαλοβιομήχανοι του ΣΕΒ. Επί της ουσίας, η απόφαση αυτή θυμίζει την τακτική εκείνων που όταν δε θέλουν να λύσουν κάποιο πρόβλημα, συγκροτούν μια επιτροπή...

ΠΑΣΟΚ και CNN

«Η χώρα με την πολιτική της ΝΔ γελοιοποιείται διεθνώς», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Ευθυμίου, παρουσιάζοντας δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του CNN με τίτλο «Οι 101 πιο βλακώδεις στιγμές της οικονομικής ζωής». Στο εν λόγω δημοσίευμα η Ελλάδα φιγουράρει στην 39η θέση εξαιτίας της αναθεώρησης του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν οι συντάκτες του, η Ελλάδα να πληρώνει πρόσθετη ετήσια εισφορά στην ΕΕ. Σχολιάζοντας ο Γ. Αλογοσκούφης έκανε λόγο για «αστήρικτα δημοσιεύματα», με τα οποία κάποιοι «προσπαθούν να δημιουργήσουν ζητήματα εσωτερικά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ