Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
Εντείνεται η κόντρα των τραπεζιτών

Τρέχει η πρόταση εξαγοράς της Πειραιώς. «Οχι» από τους μεγαλομετόχους της Μάρφιν. Κίνδυνο «φούσκας» βλέπει ο Γ. Αλογοσκούφης

Σε νέα φάση μπαίνει από σήμερα η κόντρα ανάμεσα στους τραπεζικούς Ομίλους της Πειραιώς και της Μάρφιν καθώς ξεκινά η δημόσια πρόταση εξαγοράς της πρώτης προς τη δεύτερη. Οι μεγαλομέτοχοι της Μάρφιν (Θεοχαράκης, Λιανίτης, Βγενόπουλος) συνολικά κατέχουν το 10,7% της Μάρφιν - με επίσημη αναφορά στο Χρηματιστήριο δηλώνουν πως δεν αποδέχονται την πρόταση της Πειραιώς. Αντίθετη με εξαγορά είχε δηλώσει και η «Ντουμπάι» που έχει περίπου το 17%. Σε επίσημη ανακοίνωση η πλευρά της Μάρφιν αναφέρει πως η αύξηση κεφαλαίου κατά 5 δισ. ευρώ «ουδέποτε παρουσιάστηκε ως κλεισμένη δουλιά».

Κινδύνους για νέα «φούσκα» στη Σοφοκλέους διαβλέπει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης ενώ την ίδια στιγμή μαίνεται και ο πόλεμος των τραπεζών, με τη μια να διεκδικεί για λογαριασμό της την απόσπαση μεγαλύτερων μεριδίων αγοράς.

Ο υπουργός αναγκάστηκε να κάνει λόγο για κλίμα με το οποίο καλλιεργούνται φήμες και «ιστοριούλες» που ανεβάζουν σε αδικαιολόγητο ύψος τις τιμές των μετοχών και κάλεσε τους λεγόμενους «επενδυτές» να είναι «προσεκτικοί». Σε κάθε περίπτωση - και ανεξάρτητα ακόμη από τις όποιες κυβερνητικές προθέσεις και παρεμβάσεις των «εποπτικών αρχών» - το πάνω χέρι για, μια ακόμη φορά, έχουν οι μεγαλομέτοχοι με τα διάφορα παπαγαλάκια τους που θησαυρίζουν σε βάρος των αφελών. Ο κυβερνητικός παράγοντας ενοχλήθηκε από δημοσιεύματα που έφεραν την εκποίηση νέων κρατικών πακέτων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου νωρίτερα από τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Οπως είπε η διάθεση επιπλέον ποσοστού 15% σε ιδιώτες δεν προγραμματίζεται για το Φλεβάρη αλλά για αργότερα. Είναι δηλαδή φανερό πως η ουσία της κυβερνητικής πολιτικής δεν αλλάζει ούτε κατά κεραία. Οι μεγαλορεντιέρηδες των χρηματιστηρίων, από την πλευρά τους, αξιοποιούν την εφαρμοζόμενη πολιτική, ανεβοκατεβάζοντας τις τιμές στο ναό του τζόγου.

Η ΟΤΟΕ

Η ηγεσία της ΟΤΟΕ, σε ρόλο απλού θεατή, παρακολουθεί τον νέο γύρο συγχωνεύσεων - εξαγορών, που είναι φανερό πως θα έχει νέες δυσμενείς επιπτώσεις για τους τραπεζοϋπάλληλους. Σε αυτό το πλαίσιο και μετά τη συνάντηση με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος συναντήθηκαν και με τους διοικητές της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Αττικής, Ασπίς και Κύπρου. Η κοινή συνισταμένη των τραπεζιτών βρίσκεται στην άποψη πως το κεφάλαιο κινείται ελεύθερα. Οι «μικρότερες τράπεζες» διατυπώνουν την άποψη πως υπάρχει χώρος για «αυτόνομη ανάπτυξή» τους. Στο πλαίσιο των επαφών ο διοικητής της ΑΤΕ, Δ. Μηλιάκος, ισχυρίστηκε πως η παρουσία του κράτους στην ΑΤΕ θα παραμείνει «ισχυρή». Να σημειωθεί πάντως πως η κυβέρνηση δρομολογεί περαιτέρω εκποίηση μετοχών της ΑΤΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στήριγμα οι κρατικές ενισχύσεις (2008-10-24 00:00:00.0)
Διείσδυση στην ευρύτερη περιοχή (2007-11-17 00:00:00.0)
Εξαγορές από «Μαρφίν» (2007-10-16 00:00:00.0)
Αύξηση κεφαλαίου 5 δισ. ευρώ από τη «Μάρφιν» (2007-01-12 00:00:00.0)
Στο 49% η συμμετοχή στην FBB (2007-01-05 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη το μεγάλο φαγοπότι (2003-10-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ