Τρίτη 14 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σε εξέλιξη το μεγάλο φαγοπότι

Σήμερα αναμένονται εξελίξεις για τα Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Σε εξέλιξη βρίσκεται το μεγάλο φαγοπότι, με συνδαιτυμόνες, εκτός από την κυβέρνηση, τους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους και λεία τα μετοχικά πακέτα τραπεζικών ιδρυμάτων που βρίσκονται ακόμα υπό δημόσιο έλεγχο. Λόγος γίνεται για την εκποίηση του ανθηρότατου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (το οποίο έχει γίνει το μήλο της έριδος μεταξύ των μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών), της Γενικής Τράπεζας, ενώ εξελίξεις αναμένονται και για την Εμπορική Τράπεζα.

Σήμερα τυπικά αναμένεται η απάντηση της διοίκησης του ταμείου μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) αν θα προβεί -ως κύριος μέτοχος της Τράπεζας Αττικής- στην εξαγορά του 34% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (είχε προηγηθεί συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας, όπου οι εκπρόσωποι του ΤΣΜΕΔΕ ζήτησαν ολιγοήμερη προθεσμία για να απαντήσουν). Σε περίπτωση που το εγχείρημα πώλησης μειοψηφικού πακέτου στο ΤΣΜΕΔΕ δεν ευοδώσει, τότε ανοίγει ο δρόμος για αρπαγή του, μέσω της προκήρυξης διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, από τις δύο μεγαλύτερες ιδιωτικές εμπορικές τράπεζες, την Alpha Bank του ομίλου Κωστόπουλου και την Eurobank του ομίλου Λάτση. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι μόλις πρόσφατα η Alpha bank πούλησε πακέτο μετοχών της σε θεσμικούς του εξωτερικού και φημολογείται ότι με τα χρήματα που εισέπραξε θα διεκδικήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ η ρευστότητα της Eurobank, θεωρείται δεδομένη...

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική της επιταχύνει τις διαδικασίες συγκεντροποίησης στο χώρο του τραπεζικού κεφαλαίου, με στόχο τη δημιουργία δύο - τριών τραπεζικών ομίλων και με μεγάλους κερδισμένους τους σημερινούς ιδιωτικούς τραπεζικούς ομίλους. H Alpha bank, από μια τράπεζα μεσαίου μεγέθους, ελέγχει σήμερα πάνω από το 20% της τραπεζικής αγοράς, χάρη στη σκανδαλώδη εξαγορά της Ιονικής. Η δε Eurobank -μια μικρή τράπεζα, με αμελητέα μεγέθη στις αρχές της δεκαετίας του '90- απειλεί σήμερα να γίνει ο υπ' αριθμόν ένας παίκτης της τραπεζικής αγοράς, εκμεταλλευόμενη και αυτή το πρόγραμμα εκποίησης τραπεζών δημοσίου συμφέροντος. (Εξαγόρασε την Τράπεζα Κρήτης, διεκδικεί σήμερα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Εμπορική κλπ.).

«Σιγήν ιχθύος» τήρησε χτες το υπουργείο Οικονομίας για τις αλλεπάλληλες συσκέψεις που είχε με μια σειρά τραπεζικούς παράγοντες, όπου εικάζεται ότι συζητήθηκε το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των τραπεζών. Από το υπουργείο παρέλασαν χτες ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Τ. Θωμόπουλος, ο διοικητής της ΑΤΕ Π. Λάμπρου και ο πρόεδρος της Πειραιώς Μιχ. Σάλλας. Μεθαύριο Πέμπτη εξάλλου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνας, έχει καλέσει σε γεύμα εργασίας το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ