Τρίτη 14 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Καθορίστηκε ο χρόνος παράδοσής της

Από τις 22 έως και τις 24 Οκτώβρη καλούνται οι... θεσμικοί επενδυτές να δηλώσουν συμμετοχή για το φαγοπότι της ΔΕΗ, στο πλαίσιο της τρίτης φάσης παραχώρησης πακέτου μετοχών της Επιχείρησης. Το κυβερνητικό επιτελείο -που φιλοδοξεί τάχιστα να παραδώσει τη μεγαλύτερη και πλέον στρατηγικής σημασίας δημόσια ενεργειακή επιχείρηση- ήδη έχει καθορίσει το ποσοστό, το οποίο αθροιζόμενο με τις δύο προηγούμενες φάσεις ιδιωτικοποίησης θα φθάσει το 49% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι παραδίδεται το 15,7% του υφισταμένου μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 33% ήδη βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών. Ετσι, σε λίγες μέρες, οι ιδιώτες θα κατέχουν συνολικά το 49%, ενώ το υπόλοιπο, προσωρινά, θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου. Πάντως απόφαση της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης πολιτικής, είναι να ιδιωτικοποιήσει πλήρως τη ΔΕΗ, προφανώς κατά τον τρόπο που επέλεξε με τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ.

Για την... επιτυχία της τρίτης φάσης ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ο διευθύνων σύμβουλος, Στ. Νέζης, περιοδεύει στο εξωτερικό με στόχο να προσελκύσει ξένους «θεσμικούς επενδυτές». Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μικρό ποσοστό μετοχών - όπως και στις δύο προηγούμενες φάσεις - θα δοθεί και στους εργαζόμενους της Επιχείρησης, προκειμένου να γίνουν και αυτοί συνένοχοι στο ξεπούλημά της. Μάλιστα η κυβέρνηση και η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ) προτρέπουν τους εργαζόμενους να γίνουν μέτοχοι της Επιχείρησης - για να κερδίζουν ως μέτοχοι - αλλά να χάνουν ως εργαζόμενοι. Δηλαδή να υποθηκεύουν το εργασιακό τους μέλλον για να κερδίζουν οι θεσμικοί επενδυτές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ