Τρίτη 14 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΝΟ
Καπνεργάτες και καπνοκαλλιεργητές στην ανεργία

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Καπνεργατικής Ομοσπονδίας

Η εγκατάλειψη της καπνοκαλλιέργειας θα έχει σοβαρές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη Θράκη, τη Μακεδονία και την Αιτωλοακαρνανία, χιλιάδες οικογένειες θα «πεταχτούν στο δρόμο», αφού οι θέσεις εργασίας δε θα υπάρχουν πια. Το παραπάνω τονίζεται σε ανακοίνωση της Πανελλαδικής Καπνεργατικής Ομοσπονδίας, με αφορμή τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς καπνού, η οποία με πρόσχημα «την υγεία» των Ευρωπαίων πολιτών προωθεί την κατάργηση της καπνοκαλλιέργειας.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η καλλιέργεια του καπνού πέρα από τα σημαντικά εισοδήματα που εξασφαλίζει στους καπνοπαραγωγούς, δημιουργεί δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και πολλαπλασιαστικά εισοδήματα σε εργαζόμενους στα χωράφια, γεωπόνους, προμηθευτές γεωργικών προϊόντων, σε μεταφορείς, σε εργαζόμενους στην επεξεργασία του καπνού (καπνεργάτες), υπαλλήλους και σε όσους παρέχουν εξοπλισμό και υπηρεσίες στη διακίνηση, στη μεταποίηση και την εξαγωγή του καπνού. Η δε εξαγωγή των καπνών, που αντιπροσωπεύει το 95% της παραγωγής, εξασφαλίζει την εισροή συναλλάγματος ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο.

Η Πανελλαδική Καπνεργατική Ομοσπονδία σημειώνει ότι «ο καπνός είναι εθνικό προϊόν και πρέπει να ενεργήσουμε με βάση και τα εθνικά συμφέροντα», αφού αν γίνουν πράξη οι προτάσεις της Επιτροπής, χιλιάδες καπνεργάτες «στην κυριολεξία θα πεταχτούν στο δρόμο από την εξαφάνιση του προϊόντος και την αδιέξοδη και αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ». Σημειώνει δε ότι η κατάργηση της καπνοκαλλιέργειας, σε συνδυασμό με την υπάρχουσα μεγάλη ανεργία, θα οδηγήσει σε εξαθλίωση όλων αυτών των ανθρώπων που ασχολούνται και εμπλέκονται στο χώρο αυτό.

Ετσι, οι ευθύνες όλων και πρώτιστα της κυβέρνησης για τη συνέχιση της καπνοκαλλιέργειας, που «τόσο έχει προσφέρει στον τόπο τόσο σε οικονομικό αλλά και σε κοινωνικό και ιστορικό επίπεδο είναι μεγάλες και δε δικαιολογούν καμία επανάπαυση, αδράνεια και πολύ περισσότερο υποχώρηση από τον κοινό στόχο που δεν είναι άλλος από την ύπαρξη και υπεράσπιση μιας καπνικής πολιτικής προς όφελος της εθνικής οικονομίας και όχι των πολυεθνικών της ΕΕ και των ΗΠΑ», καταλήγει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ