Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Εξαρθρώθηκε δίκτυο εξαπάτησης καταναλωτών

Και Ελληνες ανάμεσα στα θύματα

Δίκτυο εξαπάτησης χιλιάδων καταναλωτών που είχε εξαπλωθεί σε διάφορες χώρες εντόπισαν και εξάρθρωσαν οι αρχές της Ισπανίας. Οπως ενημερώθηκε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, το δίκτυο είχε στόχο την προσέγγιση ανυποψίαστων πολιτών, με σκοπό την εξαπάτησή τους για την απόσπαση χρηματικών ποσών.

Τους τελευταίους μήνες, το συγκεκριμένο δίκτυο έστελνε επιστολές σε καταναλωτές και τους ανακοίνωνε ότι έχουν κερδίσει μεγάλα χρηματικά ποσά σε διαγωνισμό ή κλήρωση που υποτίθεται πως είχε πραγματοποιηθεί σε λοταρίες στην Ισπανία. Στη συνέχεια, ζητούσε προσωπικά στοιχεία των καταναλωτών, ορισμένες φορές, δε, και τον αριθμό λογαριασμού τράπεζας, προκειμένου, όπως ισχυριζόταν, να καταθέσει το υποτιθέμενο ποσό. Σε αρκετές περιπτώσεις ζητήθηκαν από τους καταναλωτές κάποια ποσά ως «εγγύηση» για να τους αποστείλουν, όπως έλεγαν, τα υποτιθέμενα κέρδη.

Με τον τρόπο αυτό, οι επιτήδειοι είχαν καταφέρει να αποσπάσουν μεγάλα ποσά, τα οποία οι καταναλωτές ποτέ δεν κατόρθωσαν να πάρουν πίσω. Σχετικές επιστολές έχει λάβει, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή, και μεγάλος αριθμός Ελλήνων καταναλωτών.

Σύμφωνα με την πρεσβεία της Ισπανίας, οι ισπανικές αρχές συνέλαβαν 42 Νιγηριανούς και ένα Σενεγαλέζο, ενώ πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε 23 κατοικίες στη Σεβίλλη όπου κατασχέθηκαν μηχανήματα πλαστογράφησης, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εκτυπωτές και 38.000 ευρώ σε μετρητά. Υπολογίζεται ότι το δίκτυο έστελνε 2.000 επιστολές την ημέρα στο εξωτερικό και ότι είχε συγκεντρώσει 2 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ