Παρασκευή 12 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
Αύξηση κεφαλαίου 5 δισ. ευρώ από τη «Μάρφιν»

Ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει η συγκέντρωση κεφαλαίων στο χώρο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και γενικότερα στην οικονομία με τις αναμενόμενες μεγάλες εισροές ξένων κεφαλαίων, που θα έχουν σαν συνέπεια τη μεγαλύτερη εξάρτηση της χώρας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζομένους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Τα συγκεκριμένα επιχειρηματικά πλάνα - τα οποία η κυβέρνηση καλοδέχεται - προκύπτουν και από επίσημη ανακοίνωση του επιχειρηματικού ομίλου «Μάρφιν», που στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με το αστρονομικό ποσό των 5 δισ. ευρώ.

Οπως προκύπτει από τις σχετικές ανακοινώσεις, τα νέα κεφάλαια (5 δισ. ευρώ) κατά το μεγαλύτερο μέρος τους θα προέλθουν από το μεγαλομέτοχο της «Μάρφιν», την «Dubai Investment Group» (δραστηριοποιείται σε τοποθετήσεις κεφαλαίων, στο χρηματιστηριακό τζόγο, με ιδιαίτερη έμφαση σε κλάδους, όπως ο χρηματοπιστωτικός, οι τηλεπικοινωνίες, τα ξενοδοχεία, η βιομηχανία κ.ά.). Για τους εν λόγω μεγαλοεπιχειρηματίες, η Ελλάδα είναι το πάτημα για περαιτέρω επιχειρηματική διείσδυση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (5 δισ. ευρώ) της «Μάρφιν» είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει στη χώρα. Το ενδιαφέρον που δείχνει η κυβέρνηση φαίνεται και από το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης συναντήθηκε χτες με τον επικεφαλής της «Μάρφιν» Α. Βγενόπουλο. Ο κυβερνητικός παράγοντας δήλωνε απόλυτα ευχαριστημένος από την επιχειρηματική κολεγιά, την οποία αποδίδει στο οικονομικό κλίμα και στη γεωστρατηγική θέση της χώρας στην περιοχή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, τα αραβικά κεφάλαια δε θα προχωρήσουν σε αιφνιδιαστικές κινήσεις εξαγορών, χωρίς προηγουμένως να ενημερώσουν ή και να ζητήσουν τη συγκατάθεση της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία συγκέντρωσης κεφαλαίων επιταχύνεται και, βέβαια, δεν περιορίζεται μόνο στις τράπεζες. Ο όμιλος της «Μάρφιν» έχει πρωτοστατήσει στην τριπλή κολεγιά με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου και την Εγνατία, ενώ έχει στην κατοχή του και το νοσοκομείο «Υγεία».

  • Σε αυτό το πλαίσιο και μέσα σε κλίμα φουσκώματος των τιμών στο Χρηματιστήριο, οι μεγαλορεντιέρηδες του χρηματοπιστωτικού οίκου «Μούντις» έδωσαν χτες εύσημα στην κυβέρνηση της ΝΔ, προχωρώντας σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ