Τρίτη 30 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ
ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Οι «μαύρες λίστες» του αποπροσανατολισμού

Κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών δημοσιοποιούν λίστες αεροπορικών εταιριών που απαγορεύεται να λειτουργούν και να υπερίπτανται «ευρωπαϊκών εδαφών»

Οι «μαύρες λίστες» δεν είναι ικανές να κρύψουν ότι ένοχη είναι η εγκληματική πολιτική της «απελευθέρωσης» των αερομεταφορών
Οι «μαύρες λίστες» δεν είναι ικανές να κρύψουν ότι ένοχη είναι η εγκληματική πολιτική της «απελευθέρωσης» των αερομεταφορών
Θορυβημένες από την πληθώρα των αποκαλυπτικών στοιχείων που έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας και αφορούν στην ασύδοτη λειτουργία των αεροπορικών εταιριών και στην, ουσιαστικά, ανύπαρκτη πολιτική ελέγχων από τις κρατικές υπηρεσίες, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προχωρούν τώρα σε κινήσεις εντυπωσιασμού.

Πρόκειται για κινήσεις μέσω των οποίων επιχειρείται η συγκάλυψη της εγκληματικής πολιτικής των «Ελεύθερων Ουρανών». Πολιτική που είχε ως μοιραίο επακόλουθο την επικράτηση κανόνων «ζούγκλας» στο νευραλγικό τομέα των αερομεταφορών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια πτήσεων και επιβατών. Ταυτόχρονα, με τις κινήσεις αυτές, επιχειρείται και η παραπλάνηση της κοινής γνώμης, η οποία είναι ιδιαίτερα ανήσυχη μετά το πρόσφατο αεροπορικό έγκλημα στο Γραμματικό, που αποτέλεσε και την αφορμή για να αποκαλυφθούν «σημεία και τέρατα» στη λειτουργία της συγκεκριμένης κυπριακής εταιρίας «Ηλιος», αλλά και γενικότερα για την ασυδοσία που επικρατεί στη λειτουργία των εναέριων μεταφορών σε όλα τα επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών άρχισαν να δημοσιοποιούν «μαύρες λίστες», με αεροπορικές εταιρίες που απαγορεύεται να λειτουργούν και να υπερίπτανται «ευρωπαϊκών εδαφών».

Η πρώτη «μαύρη λίστα», με πέντε αεροπορικές εταιρίες, που απαγορεύεται να «πετούν» στη Γαλλία, δημοσιεύτηκε χτες στην ιστοσελίδα της γαλλικής Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC). Πρόκειται για τις εξής αεροπορικές εταιρίες (σε παρένθεση η ημερομηνία που ισχύει η απαγόρευση): «Air Koryo» της Βόρειας Κορέας (Απρίλης 2001), «Air Saint -Thomas» των ΗΠΑ (Μάρτης 2004), «International Air Service» της Λιβερίας (Απρίλης 2004), «Lineas AER» της Μοζαμβίκης (Δεκέμβρης 2004) και η «Phuket Airlines» της Ταϊλάνδης (Ιούνης 2005).

Η DGAC πρόσθεσε στη λίστα και την εταιρία «Transairways», την οποία έχει ναυλώσει η εταιρία «Lineas AER».

Ανάλογη «μαύρη λίστα» με εννέα αεροπορικές εταιρίες, που δεν πληρούν τους κανόνες «επιχειρησιακής ασφάλειας» και απαγορεύεται να πετούν τα αεροσκάφη τους στην επικράτεια της χώρας, δημοσίευσε και το Βέλγιο. Πρόκειται για τις εταιρίες: «Africa Lines» (Κεντροαφρικανική Δημοκρατία), «Air Memphis» (Αίγυπτος), «Air Van Airlines» (Αρμενία), «Central Air Express» (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό), «ICTTPW» (Λιβύη), «International Air Tours Limited» (Νιγηρία), «Johnsons Air Limited» (Γκάνα), «Silverback Cargo Freighters» (Ρουάντα) και «South Airlines» (Ουκρανία).

Επίσης, στο πλαίσιο των κινήσεων εντυπωσιασμού, η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας της Γαλλίας, προχώρησε και στην ακινητοποίηση - στο αεροδρόμιο «Σαρλ ντε Γκολ» του Παρισιού - αεροσκάφος «A-300» της τουρκικής αεροπορικής εταιρίας «Fly Air», καθώς μετά από έλεγχο διαπιστώθηκαν προβλήματα διαρροής καυσίμων, το αεροσκάφος έφερε ακατάλληλα ελαστικά, ενώ και τα χαρτιά του αεροσκάφους δεν ήταν «καθαρά».

Στην Κύπρο συνεχίζονται οι έρευνες

Τέσσερα μέλη της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων έχουν μεταβεί στην Κύπρο, όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρίας «Ηλιος». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ακριβό Τσολάκη, θα ληφθούν καταθέσεις από τους εργαζόμενους στην εταιρία, αλλά και από συγγενείς των θυμάτων, προκειμένου να απαντηθούν ερωτήματα που αφορούν στην εκπαίδευση του προσωπικού και τη συντήρηση των αεροσκαφών της εταιρίας.

Το ελληνικό κλιμάκιο της Επιτροπής αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο του στην Κύπρο την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται και η αναπαράσταση των συνθηκών της αεροπορικής τραγωδίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ