Τρίτη 30 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Στον «αφρό» οι εργοδότες, στο σκαμνί οι αγωνιστές!

Η εισαγγελέας της Λάρισας κάλεσε σε απολογία τον βουλευτή του ΚΚΕ Τάκη Τσιόγκα και δυο ακόμα μέλη της ταξικής διοίκησης του ΕΚΛ, επειδή συμμετείχαν στην περιφρούρηση της απεργίας στις 26 Ιούλη

Με εντολή της εισαγγελέα Παρασκευής Σακούλα και μετά από σχετική έκθεση της Αστυνομίας, καλούνται σε απολογία στελέχη του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, επειδή, ως όφειλαν, περιφρούρησαν την απεργία που είχε εξαγγείλει, στις 26 Ιούλη, η ΓΣΕΕ.

Ν' απολογηθούν καλούνται ο Τάκης Τσιόγκας, πρόεδρος του ΕΚΛ και βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, ο Θ. Βάιος γενικός γραμματέας και ο Κ. Ριζούλης, αντιπρόεδρος. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι η πολλοστή φορά που ο πρόεδρος του ΕΚΛ και βουλευτής του ΚΚΕ βρίσκεται στο στόχαστρο των αστυνομικών και δικαστικών αρχών μόνο και μόνο γιατί συμμετέχει στους αγώνες των εργαζομένων, κάνοντας το καθήκον του και ως στέλεχος του εργατικού κινήματος, αλλά και ως βουλευτής του Κόμματος της Εργατικής Τάξης. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι, μέχρι τώρα, γι' αυτή τη δραστηριότητά του έχει ζητηθεί τέσσερις φορές η άρση της βουλευτικής ασυλίας του!

Οι τρεις κληθέντες σε απολογία, μαζί με άλλους συναδέλφους τους είχαν πάει, την ημέρα της πανελλαδικής απεργίας στις 26 Ιούλη, στη Βιομηχανική Περιοχή Λάρισας, προκειμένου να περιφρουρήσουν την απεργία και να συνδράμουν τους εργαζόμενους που αντιμετώπιζαν πιέσεις κι εκβιασμούς της εργοδοσίας να γίνουν απεργοσπάστες. Στο χώρο της περιφρούρησης είχε καταφτάσει αστυνομική δύναμη, για να συνδράμει τους εργοδότες και, προφανώς, για να στήσει στη συνέχεια το σκηνικό της δίωξης σε βάρος των συνδικαλιστών του ταξικού εργατικού κινήματος.

Οι δικαστικές διώξεις στη Λάρισα έρχονται σε μια περίοδο που στην περιοχή έχει εξαπολυθεί ένα νέο μπαράζ απολύσεων σε βάρος των εργαζομένων. Οι άνεργοι στο Νομό Λάρισας ξεπερνάνε τις 15.000, ενώ τις τελευταίες μέρες έχουμε, εν εξελίξει, νέο κύμα απολύσεων. Συγκεκριμένα, η υαλουργία «ΒΑΛΑΒΑΝΗ» διακόπτει τη λειτουργία της κι απολύει 60 εργάτες, τη δραστηριότητά της στο νομό σταματάει η «ΕΛΛΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚ» (έχει αναλάβει έργα της ΔΕΗ) και πετάει στο δρόμο 50 εργάτες, χωρίς, μάλιστα, να τους δοθούν αποζημιώσεις, άδεια, επιδόματα κλπ. και το ίδιο περιμένει τους εργάτες της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ», η οποία μετά τις καλοκαιρινές άδειες υπολειτουργεί λόγω της έλλειψης πρώτων υλών.

Και, χτες, έγινε γνωστό ότι η επιχείρηση «Πελασγίς» απέλυσε τον συνδικαλιστή Δημήτρη Τζιάτζιο και, όπως ξεκαθάρισε στον Τ. Τσιόγκα ο ιδιοκτήτης της, δεν πρόκειται να πάρει πίσω την απόλυση. Να σημειώσουμε ότι η «ΠΕΛΑΣΓΙΣ», εδώ και πέντε χρόνια, προσλαμβάνει εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μετά από 11 μήνες τους απολύει, χωρίς αποζημίωση και τους επαναπροσλαμβάνει.

Είναι, λοιπόν, προφανές ότι στη Λάρισα, όπως και σ' όλη τη χώρα, οι εργοδότες «ξεσαλώνουν» και απολύουν σωρηδόν, εκμεταλλευόμενοι την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία τους δίνει τη δυνατότητα να αντιδραστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις, να καταργούν εργασιακά δικαιώματα και εργατικές κατακτήσεις, να εκβιάζουν, να απειλούν και διώκουν τους εργαζόμενους.

Κι ενώ για όλα αυτά η Δικαιοσύνη αδιαφορεί, δε χάνει την ευκαιρία να διώκει τους πρωτοπόρους εργάτες που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της τάξης τους και κατά της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ