Τρίτη 30 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΕΜΠΟΡΟΙ
Μπλόκο στο ωράριο του κεφαλαίου

Στη δυναμική αντίδραση των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων και των μικρεμπόρων «σκόνταψε» το περασμένο Σάββατο η απόφαση των πολυεθνικών του εμπορίου να βάλουν σε εφαρμογή το νέο διευρυμένο ωράριο, που πρόσφατα τους δώρισε η κυβέρνηση. Με τρεις ταυτόχρονες κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι ταξικές δυνάμεις των εμποροϋπαλλήλων, έχοντας στο πλευρό τους τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες, απέκλεισαν υποκαταστήματα των «Καρφούρ» και «Βασιλόπουλος». Οι δυο μεγαλοεταιρίες του λιανικού εμπορίου συγκαταλέγονται στις τέσσερις που αποφάσισαν να θέσουν σε εφαρμογή την κυβερνητική νομοθετική ρύθμιση από το περασμένο Σάββατο, ενώ άμεσα αναμένεται και οι υπόλοιπες πολυεθνικές να κάνουν χρήση του ευνοϊκού για τα κέρδη τους μέτρου.

Οι αποκλεισμοί των καταστημάτων αποτελούν συνέχεια των κοινών αγώνων που όλο το προηγούμενο διάστημα ανέπτυξαν οι εμποροϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρέμποροι, ενάντια στην παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου. Οι κοινές απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις, η δημιουργία Συντονιστικών Αγώνα ΕΒΕ σε διάφορες περιοχές της χώρας με στόχο να προωθηθεί η συμμαχία με τους εργαζόμενους στο εμπόριο και η διαμόρφωση κοινού πλαισίου αιτημάτων αποτελούν τη στέρεα βάση του κοινού μετώπου ενάντια στον κοινό αντίπαλο.

Αξιοποιώντας κάθε μορφή πάλης και διευρύνοντας ακόμα περισσότερο την κοινή δράση, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και μικρέμποροι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν το νέο ωράριο να εφαρμοστεί στην πράξη. Με τα αιτήματα των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών τους, θα συνεχίσουν τη μάχη, αποκαλύπτοντας τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών στην καθιέρωση του νέου, εξαντλητικού ωραρίου.

Η εμπειρία από το ήδη διευρυμένο ωράριο που καθιέρωσε με υπουργική απόφαση το ΠΑΣΟΚ το 1997 - με τη σύμφωνη μάλιστα γνώμη της ΓΣΕΕ και της ΟΙΥΕ - καταρρίπτει κάθε δημαγωγικό επιχείρημα της κυβέρνησης για τη βελτίωση του τζίρου των μικρών και την αύξηση της απασχόλησης. Ευνοημένο και από το προηγούμενο ωράριο βγήκε μόνο το μεγάλο κεφάλαιο, καθώς επιταχύνθηκε η συγκέντρωση του λιανικού εμπορίου σε ακόμα λιγότερα χέρια, σε βάρος των μικρών ΕΒΕ. Εντάθηκε η εκμετάλλευση των εργαζομένων, με τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και τη διεύρυνση της απλήρωτης δουλιάς. Η κατανάλωση δεν αυξήθηκε, επειδή ακριβώς δεν εξαρτάται από το πόσες ώρες θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα, αλλά από τα λαϊκά εισοδήματα, που επιδεινώνονται χρόνο με το χρόνο.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμα βήμα στη διεύρυνση του ωραρίου, στοχεύοντας στην πλήρη απελευθέρωσή του. Μαζί με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τη γενίκευση των εργασιακών σχέσεων-λάστιχο, προωθεί την εξουθένωση των εργαζομένων και τον αφανισμό των μικρεμπόρων, προς όφελος των κερδών μιας χούφτας πολυεθνικών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε αγωνιστικό αναβρασμό για το ωράριο (2005-09-02 00:00:00.0)
Στον «Προκρούστη» τα εργατικά δικαιώματα (2005-06-26 00:00:00.0)
Για τη συμμαχία των εργαζομένων στο εμπόριο και των αυτοαπασχολούμενων (2005-04-17 00:00:00.0)
Αναγκαία η αγωνιστική συσπείρωση (2005-04-12 00:00:00.0)
Στις 18 Απρίλη όλοι στους δρόμους (2005-04-06 00:00:00.0)
«Νεκρώνει» σήμερα η αγορά (2005-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ