Τετάρτη 31 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Και επισήμως Νετανιάχου κατά Σαρόν

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος «Λικούντ» απέναντι στον Αριέλ Σαρόν ανακοίνωσε, χθες, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η, αναμενόμενη, κίνηση του πρώην πρωθυπουργού και, μέχρι πριν 3 βδομάδες, υπουργού Οικονομικών προκάλεσε νέα θύελλα στην ισραηλινή πολιτική σκηνή και συνέβαλε τα μέγιστα στην, επ' αόριστον, αναβολή κάθε νέας διαπραγμάτευσης με τους Παλαιστινίους «λόγω των συνθηκών».

Ο Νετανιάχου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Σαρόν με αφορμή την αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας. Αυτοπαρουσιάστηκε ως ο αναγκαίος ηγέτης για «να διορθώσει τη ζημιά και να φέρει τη νίκη στο Λικούντ».

Ο Σαρόν, μάλιστα, ώρες νωρίτερα είχε φροντίσει να αρχίσει πρώτος τις λεκτικές επιθέσεις, τονίζοντας ότι «για να κυβερνήσει κανείς το Ισραήλ χρειάζεται καθαρή κρίση, ατσάλινα νεύρα και δεν εγκαταλείπει τις δύσκολες στιγμές. Ολα αυτά τα προσόντα δεν τα διαθέτει ο Νετανιάχου».

Ο πρώην πρωθυπουργός, που φέρεται να προηγείται του Σαρόν στο εσωκομματικό ακροατήριο, φαίνεται ότι μελέτησε την κίνησή του. Η Κεντρική Επιτροπή του Λικούντ θα συνεδριάσει στα τέλη Σεπτέμβρη, για να ορίσει, για τα τέλη Νοέμβρη, εσωκομματικές εκλογές. Ο Νετανιάχου υπολόγισε ότι το λαβωμένο προφίλ του Σαρόν στην ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος, λόγω της αποχώρησης, δε θα έχει προλάβει να αποκατασταθεί.

Αν, τελικά, ο Νετανιάχου επικρατήσει, η διάλυση του, ούτως ή άλλως, εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού είναι εξαιρετικά πιθανή και κατά συνέπεια και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, που κανονικά θα ανοίξουν το Νοέμβρη του 2006. Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με τη διστακτικότητα και της παλαιστινιακής ηγεσίας να πιέσει για, σε βάθος, διαπραγματεύσεις, ενόψει των εκλογών και στα παλαιστινιακά εδάφη τον ερχόμενο Γενάρη, στρώνουν το έδαφος για μια ακόμη παράταση επ' αόριστον των περίφημων «συνομιλιών για την εφαρμογή του οδικού χάρτη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ