Τετάρτη 31 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Κατά συρροήν έγκλημα

Νέα πυρκαγιά σε κτίριο, όπου κατοικούν μετανάστες, με 7 νεκρούς και 14 τραυματίες

Μάχη με τις φλόγες, αλλά το έγκλημα έχει ήδη συντελεστεί

Associated Press

Μάχη με τις φλόγες, αλλά το έγκλημα έχει ήδη συντελεστεί
ΠΑΡΙΣΙ.-

Τραγική συγκυρία ή στυγνή εγκληματική ενέργεια με ρατσιστικά κίνητρα; Το ερώτημα πλέον δεν μπορεί να μην τεθεί. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, πενταώροφο κτίριο στην ιστορική συνοικία Marrais, στο κέντρο του Παρισιού, όπου κατοικούν μετανάστες, τυλίχτηκε στις φλόγες. Επί τόπου έσπευσαν 130 πυροσβέστες με 30 οχήματα.

Μετά από δύο ώρες μάχης με τις φλόγες, καταμετρήθηκαν 7 νεκροί και 14 τραυματίες, εκ των οποίων οι 3 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ολα τα θύματα είναι μετανάστες από την Ακτή του Ελεφαντοστού. Νεκροί είναι μία νεαρή έγκυος και οι 2 γιοι της, 3 και 6 χρόνων, καθώς και μία ακόμη έγκυος, όπως και ο σύζυγός της και τα 2 τους παιδιά.

Και αυτή τη φορά, όπως και την περασμένη βδομάδα, όπως και στην ανάλογη πυρκαγιά του Απρίλη, η φωτιά ξεκίνησε από το κλιμακοστάσιο του παμπάλαιου κτιρίου και γρήγορα επεκτάθηκε. Οι γαλλικές αρχές κλίνουν στην εκδοχή του βραχυκυκλώματος, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας. Αλλωστε, δεν μπορεί παρά να προκαλεί εντύπωση ότι, αίφνης, τους τελευταίους μήνες έχουν τυλιχτεί στις φλόγες 3 κτίρια μεταναστών, τα οποία, εδώ και χρόνια, είναι σε κάκιστη κατάσταση. Η σύμπτωση, αν μη τι άλλο, είναι εκπληκτική.

Εφιαλτικές συνθήκες διαβίωσης

Πάντως, αρχές, γείτονες και αυτόπτες μάρτυρες παραδέχονται ότι οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών «ήταν κάτι παραπάνω από απαράδεκτες». Αναγκάζονταν να «κλέβουν» ρεύμα από το διπλανό κτίριο, ενώ δεν υπήρχε τρεχούμενο νερό και χρησιμοποιούσαν το νερό του σιντριβανιού της γειτονικής (και εξαιρετικά φημισμένης τουριστικά) Πλατείας Vosges.

Ο δήμαρχος του 3ου διαμερίσματος του Παρισιού, Πιερ Εντενμπόμ, υποστήριξε ότι εντός των προσεχών ημερών, είχε προγραμματιστεί η μετεγκατάσταση των 12 οικογενειών που διέμεναν στο τραγικό παράπηγμα. Ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ εξέφρασε τη «φρίκη» του και μίλησε για «ανάληψη σοβαρών πρωτοβουλιών». Ο υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, βεβαίωσε ότι διεξάγονται, ήδη, ενδελεχείς έρευνες σε όλα τα κτίρια που στεγάζουν μετανάστες στο Παρίσι για να εντοπιστούν τα ακατάλληλα.

Από την άλλη, ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι ίδιοι οι μετανάστες, που διαδήλωσαν γι' αυτό το θέμα το Σαββατοκύριακο, καταγγέλλουν ότι σε άθλια κατάσταση είναι τα περισσότερα κτίρια που στεγάζουν μετανάστες, οι οποίοι αναγκάζονται να ζουν χειρότερα από τα ζώα, αναδεικνύοντας τις σκοτεινότερες πλευρές της «πόλης του φωτός». Υπό τέτοιες συνθήκες εκτιμάται ότι διαβιούν περισσότεροι από 2 εκατομμύρια μετανάστες, κυρίως από χώρες της βόρειας Αφρικής, στο Παρίσι, μία από τις ακριβότερες, από άποψη ενοικίων, πόλεις της Ευρώπης.

Ο δήμαρχος ολόκληρου του Παρισιού, Μπερτράν Ντελανοέ, από το 2001, οπότε και ανέλαβε τα καθήκοντά του, έχει προσπαθήσει να βελτιώσει την κατάσταση. Εχουν ανακαινιστεί περίπου 1.000 παλαιά κτίρια, έχουν αγοραστεί 27 ξενοδοχεία και έχουν φτιαχτεί 15.000 διαμερίσματα. Οι αιτήσεις, όμως, για δημόσια στέγαση ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ