Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βέβαιοι οι Τούρκοι για την έναρξη των διαπραγματεύσεων

«Πιστεύουμε ότι οι διαπραγματεύσεις για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θ' αρχίσουν κανονικά στις 3 Οκτώβρη, όπως έχουν προγραμματιστεί», επανέλαβε χτες ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ναμίκ Ταν. Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα των χτεσινών εργασιών της επιτροπής των μονίμων αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες, ο Ν. Ταν σημείωσε ότι «δεν είναι σωστό να κάνουμε σχόλια πριν την ολοκλήρωση των εργασιών του ΚΟΡΕΠΕΡ και της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών».

Ο Ν. Ταν χαρακτήρισε άλλωστε ως «εικοτολογίες» και «σπέκουλες» τα δημοσιεύματα που μιλούν για το ενδεχόμενο έκδοσης «αντιδήλωσης» που θα αντισταθμίσει τη μονομερή δήλωση που έκανε η Τουρκία μετά την υπογραφή του πρόσθετου Πρωτοκόλλου.

«Δε θα έπρεπε να δίνουμε σημασία σε τέτοια δημοσιεύματα», είπε και τόνισε ότι, «είναι καλύτερα να περιμένουμε».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου Ζακ Σιράκ για το ότι πρέπει η Τουρκία να αποσαφηνίσει τη στάση της στο θέμα της Κύπρου, ο Ν. Ταν απάντησε: «το σημαντικό στοιχείο της δήλωσης του κ. Σιράκ ήταν το σημείο όπου τονίζει πως η ΕΕ παραμένει πιστή στις υποσχέσεις της (προς την Τουρκία)».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την αντίδραση της Τουρκίας αν η ΕΕ θεωρήσει το Κυπριακό ως «προϋπόθεση» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Ν. Ταν είπε: «Ολοι γνωρίζουν ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί προϋπόθεση». «Το έχουν τονίσει πολλές φορές οι Ευρωπαίοι ηγέτες», υπενθύμισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ