Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Οικονομικά προβλήματα απόρροια της μετάλλαξης του θεσμού

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε χτες μεταξύ αντιπροσωπειών του ΚΚΕ και του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ

Τη θέση του ΚΚΕ για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων της Αυτοδιοίκησης αλλά και για τον εκλογικό νόμο εξέφρασε η Αλ. Παπαρήγα στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ στη χτεσινή συνάντηση
Τη θέση του ΚΚΕ για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων της Αυτοδιοίκησης αλλά και για τον εκλογικό νόμο εξέφρασε η Αλ. Παπαρήγα στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ στη χτεσινή συνάντηση
Τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι απόρροια της γενικότερης μετάλλαξής της σε θεσμό-προέκταση του κρατικού μηχανισμού με συγκεκριμένο ρόλο προώθησης των κεντρικών πολιτικών επιλογών. Τη διαπίστωση αυτή, που προκύπτει από αντικειμενικά στοιχεία, υπογράμμισε, χτες, η Αλέκα Παπαρήγα στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ, κατά τη συνάντηση της τελευταίας με αντιπροσωπεία του Κόμματος, στην οποία συμμετείχε και ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.

Κατά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος, έθεσε στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ το οξύτατο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ, το οποίο, όπως δηλώθηκε, γίνεται ακόμη πιο οξύτερο, δεδομένου ότι συνεχίζεται από την κυβέρνηση η πολιτική της μεταφοράς αρμοδιοτήτων χωρίς την ανάλογη μεταφορά πόρων.

Μετά τη συνάντηση, η Αλ. Παπαρήγα έκανε στους δημοσιογράφους την ακόλουθη δήλωση:

«Η οικονομική ασφυξία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που πλήττει μάλιστα τα δικαιώματα και τους μισθούς των εργαζομένων στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα έχει δραματικές συνέπειες στα όποια κοινωνικά προγράμματα προωθούνται μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι ένα αντικειμενικό πρόβλημα υπαρκτό και με τη σχετική του αυτοτέλεια, ένα πρόβλημα που διαμορφώνεται όλα αυτά τα χρόνια και έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Από αυτή την άποψη, συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα, είμαστε εμείς που θα διεκδικήσουμε ό,τι κοινωνικά προγράμματα εκτελούνται μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όχι μόνο να διευρυνθούν και να αποκτήσουν ουσιαστικό χαρακτήρα αλλά και να ενισχυθούν και να συνδυάζουν τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών με το υψηλό επίπεδο, ιδιαίτερα για τα λαϊκά στρώματα. Ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι και μπροστά στις τοπικές εκλογές πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση που να έχει στο επίκεντρό της ποιος είναι ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχει ανάγκη ο λαός, το λαϊκό κίνημα και η πάλη για βαθιές αλλαγές στην Ελλάδα. Και πιστεύουμε ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο των εκλογών».

Αναφορικά με το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Εγώ δεν μπορώ να ξέρω το βαθύτερο σκεπτικό, και όχι τόσο το σκεπτικό όσο το στόχο, γιατί καμιά φορά ο στόχος δε συμβαδίζει με το σκεπτικό και αντίστροφα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ένας λαϊκός θεσμός - και μιλάμε για ένα λαϊκό θεσμό που τώρα πρέπει να ξεπηδήσει σε αντίθεση με αυτόν που υπάρχει - πρέπει να στηρίζεται στην απλή αναλογική, στην έμμεση εκλογή του δημάρχου. Τα πρόσωπα δεν παίζουν δεύτερο ρόλο, αλλά δεν μπορεί τα πρόσωπα να είναι πάνω από τα λαϊκά όργανα και τους λαϊκούς θεσμούς. Κι αν θέλετε, μπορεί κανείς να σκεφτεί και άλλα πράγματα σε έναν εκλογικό νόμο: Το λαϊκό έλεγχο, τη δυνατότητα της τοπικής κοινότητας, του τοπικού κινήματος να δημιουργεί προϋποθέσεις ανάκλησης αυτών που δεν τιμούν την ψήφο τους, κλπ. Δηλαδή, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση».

Και κατέληξε λέγοντας: «Απέναντι στο 42%-43% της κυβέρνησης αντιπαραθέτουμε τη γνήσια απλή αναλογική, γιατί η απλή αναλογική δίνει τη δυνατότητα σε κάθε συνδυασμό να πάρει αυτό που του ανήκει. Και η πολιτική συμμαχιών και συνεργασιών, που σέβεται το ΚΚΕ και την επιδιώκει, δεν μπορεί να καθοριστεί από το εκλογικό σύστημα. Καθορίζεται από το αν υπάρχουν κοινές θέσεις, ή εν πάση περιπτώσει να μην υπάρχουν διαφορές σε ζητήματα στρατηγικής και σε ουσιαστικά ζητήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ