Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε για την Κύπρο

Με λόγια, διαβούλια, «μαγειρέματα» και παραπομπές στο μέλλον σκοπεύουν οι Βρυξέλλες και οι ηγεσίες των «25» κρατών-μελών να απαντήσουν στην Αγκυρα και στην άρνησή της να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Πέρα από τις εύηχες δηλώσεις, η ΕΕ των μονοπωλίων, των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των ευαίσθητων ισορροπιών αρνείται να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της Λευκωσίας, αφήνοντάς τη (για άλλη μια φορά) ακάλυπτη.

Συγκεκριμένα, οι 25 μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της ΕΕ, οι οποίοι συνεδρίαζαν χτες στις Βρυξέλλες, παρέπεμψαν το θέμα στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σήμερα και αύριο στην Ουαλία.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν - λες και η θέση της Αγκυρας είναι πρόβλημα νομικίστικης φύσης - γνωστοποίησε γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της Κομισιόν ότι η δήλωση της Τουρκίας δεν επηρεάζει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η τουρκική κυβέρνηση υπογράφοντας το πρωτόκολλο. Ειδικότερα, η Κριστίνα Νάγκι, εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση της Ενωσης επιτρόπου, Ολι Ρεν, ανέφερε ότι για την Κομισιόν είναι εξαιρετικά σημαντική η εφαρμογή αυτού του πρωτοκόλλου φέρνοντας ως παράδειγμα την υποχρέωση της Τουρκίας να επιτρέπει στο εξής στα υπό κυπριακή σημαία πλοία να ελλιμενίζονται στα τουρκικά λιμάνια.

Επίσης, η εκπρόσωπος είπε πως ανεξάρτητα από το τι αναφέρει η Τουρκία στη δήλωσή της για την Κύπρο, είναι ξεκάθαρο ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν στις 3 του Οκτώβρη θα διεξάγονται και με τα 25 κράτη-μέλη της ΕΕ, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό να εννοηθεί ότι με τη διαδικασία αυτή, εμμέσως πλην σαφώς, θα υποχρεωθεί η Αγκυρα να έρχεται σε συνεχείς και επίσημες διαβουλεύσεις με τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι δηλώσεις αυτές εκτιμάται πως γίνονται προκειμένου να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις από την ξεκάθαρη τοποθέτηση της Κομισιόν τη Δευτέρα, ότι η Τουρκία δεν είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει την Κύπρο για να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Αγγλογάλλοι μαγειρεύουν κείμενα

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών θα ξεκινήσει τη σύνταξη απαντητικής αντιδήλωσης της ΕΕ που θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 4 του Οκτώβρη! Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη διάρκεια της χτεσινής Συνόδου της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων, η γαλλική αντιπροσωπεία παρουσίασε ορισμένες προτάσεις για το περιεχόμενο της αντιδήλωσης των «25», με τις οποίες φαίνεται να συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό η Ελλάδα και η Κύπρος.

Παράλληλα, η βρετανική προεδρία της ΕΕ άρχισε να εκπονεί προσχέδιο της αντιδήλωσης, το οποίο αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων.

Τα μαζεύουν

Στο μεταξύ, και όσοι τις προηγούμενες μέρες, με πρόσχημα τη μη αναγνώριση της Λευκωσίας, επιδίδονταν σε λεονταρισμούς ενάντια στην Αγκυρα, τώρα εμφανίζονται ηπιότεροι.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, δήλωσε χτες ότι το Παρίσι επιθυμεί να «διατηρήσει την ευρωπαϊκή ενότητα» ως προς το θέμα της Τουρκίας και επανέλαβε ότι η Αγκυρα οφείλει να αποσαφηνίσει τη θέση της σχετικά με το θέμα της αναγνώρισης της Κύπρου. Θυμίζουμε ότι στις 2 του Αυγούστου είχε υιοθετήσει αυστηρή στάση δηλώνοντας ότι είναι «ασύλληπτο» η ΕΕ να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία στις 3 του Οκτώβρη, όσο η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κύπρο.

Υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, στις 3 του Οκτώβρη, τάσσεται και ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σιούσελ. Απλώς, απευθυνόμενος στο εσωτερικό της χώρας του, στους ψηφοφόρους που με συντριπτικά ποσοστά τάσσονται κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, φοβούμενοι την είσοδο εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών σε αναζήτηση δουλιάς, μιλά για αναζήτηση και μιας «εναλλακτικής επιλογής» απέναντι στην πλήρη ένταξη, ενός καθεστώτος «Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου» που ισχύει για τη Νορβηγία ή την Ισλανδία.

Συνέχισε κάνοντας σαφές ότι - ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων - η Αυστρία δεν πρόκειται να ανοίξει την αγορά εργασίας της στην Τουρκία. Κατά την άποψη του Αυστριακού καγκελάριου, η Τουρκία δεν είναι αυτή τη στιγμή ώριμη για μια ένταξη στην ΕΕ, είναι, όμως, ικανοποιητικά προετοιμασμένη για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις που θα διαρκέσουν, όπως τονίζει, 20 χρόνια και περισσότερο και που έχουν ανοιχτή κατάληξη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με ΗΠΑ - ΕΕ ευθυγραμμίζεται η κυβέρνηση (2006-10-31 00:00:00.0)
Κριτική στην Τουρκία «για τα μάτια του κόσμου» (2006-06-10 00:00:00.0)
Κουρνιαχτός θριαμβολογίας (2005-10-06 00:00:00.0)
Κόντρες κυβέρνησης - αντιπολίτευσης (2005-09-27 00:00:00.0)
Αβαντάρει την Αγκυρα η Ευρωπαϊκή Ενωση (2005-08-30 00:00:00.0)
«Το πρωτόκολλο δε σημαίνει αναγνώριση» (2005-07-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ