Τρίτη 30 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Αβαντάρει την Αγκυρα η Ευρωπαϊκή Ενωση

Ουδεμία υποχρέωση έχει η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, διαβεβαιώνουν οι Βρυξέλλες

Η Τουρκία δεν έχει υποχρέωση να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία για να ξεκινήσει στις 3 Οκτώβρη ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και έχει ήδη εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που είχαν οριστεί από τους «25» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων αυτών. Το ξεκαθάρισε - για άλλη μια φορά - χτες η Κομισιόν, δείχνοντας τόσο το «σεβασμό» του ευρωμορφώματος στο δίκιο, όσο και τα ψεύδη όσων προπαγάνδιζαν ότι με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ ενισχύεται η θέση της.

«Η Επιτροπή εκτιμά πως είναι χρήσιμο να επιλυθεί το ζήτημα της Κύπρου, αλλά αυτό δεν αποτελεί νομική υποχρέωση για την έναρξη των (ενταξιακών) διαπραγματεύσεων» δήλωσε προς τους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Φρανσουάζ Λε Μπάιγ, λίγες μέρες πριν τη συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών - μελών της ΕΕ (αύριο Τετάρτη στις Βρυξέλλες) και τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Πέμπτη και Παρασκευή στην Ουαλία), προκαταλαμβάνοντας ουσιαστικά τη θέση τους.

Για τα τυπικά σημείωσε πως, αφού ξεκινήσουν, «οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν μπορεί να διεξαχθούν παρά και με τα 25 κράτη - μέλη», περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και ακόμα: «Είναι σαφές πως οποιαδήποτε προσπάθεια μπορέσει να κάνει η Τουρκία πριν από τις 3 Οκτωβρίου θα είναι πολύ χρήσιμη, αλλά δεν υπάρχει καμιά νομική υποχρέωση της Τουρκίας να κάνει περισσότερα απ' όσα έχει ήδη κάνει». Ωστόσο, η εκπρόσωπος της Κομισιόν επέμεινε: «Η αναγνώριση της Κύπρου δεν είναι μία από τις προϋποθέσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

Στο ίδιο πνεύμα ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Ολι Ρεν, δήλωσε πως η Τουρκία εκπλήρωσε τις κύριες προϋποθέσεις που είχαν τεθεί για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ τον Οκτώβρη. Σύμφωνα με τον Ρεν, τίποτε δεν εμποδίζει την έναρξη της διαδικασίας μετά τις μεταρρυθμίσεις του ποινικού κώδικα και την υπογραφή μιας συμφωνίας που επεκτείνει την τελωνειακή ένωση ΕΕ - Τουρκίας στις δέκα νέες χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Κυπριακή Δημοκρατία.

«Αν της έκλεινε την πόρτα της, η Ενωση δε θα είχε άλλο μέσο να επηρεάσει τους προσανατολισμούς που θα έπαιρνε η Τουρκία», όπου «οι θέσεις των συντηρητικών κεμαλιστών και των ισλαμιστών πιθανόν να ενισχύονταν», ισχυρίστηκε ο Ρεν.

Δίνει «διαβεβαιώσεις» και προχωρά

Στο μεταξύ, ένας από τους ηγέτες της ΕΕ, που πέρσι το Δεκέμβρη, στη Σύνοδο Κορυφής που ασχολήθηκε με το θέμα, δεν είπε τίποτα ενάντια στην έναρξη των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, και ο οποίος το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται αντίθετος, πιεζόμενος τόσο από το εσωτερικό όσο και στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ αναφέρθηκε χτες πάλι στην επίμαχη δήλωση της Τουρκίας ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης της Αγκυρας με τα δέκα νέα - κράτη μέλη της ΕΕ δεν αποτελεί αναγνώριση της Λευκωσίας.

«Επειτα από τη μονομερή δήλωση για την Κύπρο, η Τουρκία οφείλει να προβεί σε αποσαφηνίσεις και να διαβεβαιώσει την ΕΕ για την πρόθεσή της να σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της» δήλωσε. Πρόσθεσε ότι «η έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία δεν είναι παρά η αρχή μιας μακράς και δύσκολης διαδρομής, το τέλος της οποίας είναι αβέβαιο».

Βέβαια όλα αυτά τα περί αποσαφηνίσεων και διαβεβαιώσεων που τάχα θα δοθούν, δε σημαίνουν τίποτα στην πράξη. Ενα κράτος είτε αναγνωρίζεται, είτε δεν αναγνωρίζεται, χωρίς να υπάρχει καμία μεσοβέζικη τοποθέτηση απέναντί του. Οι λεονταρισμοί της γαλλικής κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα, αλλά και οι ισορροπίες, που τις τελευταίες μέρες δείχνει να θέλει να τηρήσει, δεν πρέπει να παρασύρουν.

Ψάχνουν (;) «εναλλακτικές» επιλογές

Εξάλλου άλλος ένας που δε μίλησε πέρσι το Δεκέμβρη, ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας, Ούμπερτ Γκόρμπαχ, θυμήθηκε χτες να δηλώσει ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ και «χρειάζεται να προλάβει».

Ο Γκόρμπαχ αναφέρθηκε σ' ένα «σκεπτικισμό που επικρατεί σ' όλη την Ευρώπη». Πρόσθεσε πως θα ήταν «σφάλμα για όλους τους εμπλεκόμενους» να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα για πλήρη ένταξη στην ΕΕ «χωρίς να υπάρχει σκέψη για εναλλακτικές επιλογές και επισήμανση των επιλογών αυτών στους διαπραγματευτικούς εταίρους». Ο Γκόρμπαχ κατηγόρησε κορυφαίους πολιτικούς της ΕΕ πως όχι μόνο παραμελούν τις ανησυχίες των πολιτών και αγνοούν τα προβλήματα της σύγκρουσης Τουρκίας - Κύπρου, αλλά «δεν κάνουν και τίποτε καλό για την Τουρκία». Λίγα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση δεν είναι αρκετά για πλήρη ένταξη, οι βασικές ευρωπαϊκές προδιαγραφές πρέπει να εκπληρωθούν όλες, συμπλήρωσε.

Τέλος, η υπουργός Εξωτερικών, Ούρσουλα Πλάσνικ, δήλωσε πως θα διεξαχθούν «εντατικές συνομιλίες» σχετικά με το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία κατά την επικείμενη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξει μια εναλλακτική επιλογή στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Μια κατάσταση «όλα ή τίποτε» δεν είναι ικανοποιητική, είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ