Τρίτη 30 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Χάνεται η μικρή αγροτιά

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε ωμό εκβιασμό προς τους παραγωγούς προχωρούν οι έμποροι και οι μεταποιητές - βιομήχανοι, επιχειρώντας ν' αγοράσουν σε εξευτελιστικές τιμές τ' αγροτικά προϊόντα. Στηριζόμενοι στη διαβόητη «απελευθέρωση» της αγοράς κι έχοντας με το μέρος τους την κυβέρνηση, παίρνουν σχεδόν τζάμπα τη σοδειά και αυξάνουν, συνεχώς, τα κέρδη τους, πουλώντας πανάκριβα στους καταναλωτές. Ετσι έγινε με τα ροδάκινα και τ' αχλάδια, που, φέτος, πουλήθηκαν από τους παραγωγούς σε τιμή πολύ χαμηλότερη από πέρσι - κι αρκετές ποσότητες έμειναν απούλητες - το ίδιο με τη βιομηχανική ντομάτα, έτσι πάει να γίνει και με τα μήλα. Μάλιστα, οι έμποροι εκβιάζουν τους μηλοπαραγωγούς να τους δώσουν το προϊόν τους σε «ανοιχτή τιμή», μη δεσμευόμενοι πόσο κι αν θα τους πληρώσουν.

Σε πολύ χαμηλές τιμές πουλήθηκε, επίσης, το στάρι, το ίδιο συμβαίνει και με το καλαμπόκι, ενώ γνωστό είναι το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο βαμβάκι - χιλιάδες τόνοι έμειναν εκτός επιδότησης - το οποίο θα είναι ακόμα πιο έντονο για τη νέα σοδειά που θα συγκεντρωθεί το φθινόπωρο, αφού αναμένεται αυξημένη παραγωγή κι εξακολουθούν να ισχύουν οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας.

Κάθε χρόνο, λοιπόν και χειρότερα για τους μικρομεσαίους αγρότες, που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται και να οδηγούνται στο ξεκλήρισμα. Και δε θα μείνει κανένας στο χωράφι, αν δεν οργανωθεί ο αγώνας τους με τέτοιο τρόπο, ώστε, όχι μόνο να προστατεύεται το εισόδημά τους, αλλά και για ν' ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική, που αποτελεί την «πηγή» των προβλημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ