Τρίτη 30 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αρση μονιμότητας στις ΔΕΚΟ

Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στο χώρο των ΔΕΚΟ είναι ειλημμένη απόφαση, όπως φάνηκε και από τη χτεσινή τοποθέτηση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου

Η άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και η πλήρης ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων αποτελεί το επόμενο αντεργατικό μέτρο που προωθεί άμεσα η κυβέρνηση Καραμανλή.

Η άρση της μονιμότητας και η επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα αποτελεί ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης, όπως προκύπτει και από τη χτεσινή απάντηση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου. Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων συνιστά τη βασικότερη καπιταλιστική αναδιάρθρωση στο χώρο των λεγόμενων ΔΕΚΟ που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο του «δεύτερου κύματος μεταρρυθμίσεων», η οποία ξεκινά αμέσως μετά την ομιλία του Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ. Μάλιστα, αναμένεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός να την προαναγγείλει με σαφήνεια, στέλνοντας «μήνυμα αποφασιστικότητας» και τσαμπουκά προς τους εργαζόμενους.

Η κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων και στις ΔΕΚΟ περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που προγραμματίζεται να κατατεθεί τον Οκτώβρη στη Βουλή. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα διασφαλίζεται ότι οι ΔΕΚΟ θα λειτουργούν ως «καθαρές» καπιταλιστικές επιχειρήσεις στο όνομα της «εξυγίανσής» τους, απαραίτητο στάδιο πριν από το ξεπούλημά τους σε μονοπώλια -«στρατηγικούς επενδυτές». Η κυβέρνηση επιδιώκει να επιβάλει στις ΔΕΚΟ τις εργασιακές σχέσεις που έχει «θεσπίσει» και στον ιδιωτικό τομέα, πράγμα που σημαίνει απλά ότι η σταθερή εργασία, οι συλλογικές συμβάσεις και το 8ωρο «θα αποτελέσουν παρελθόν».

Στο πλαίσιο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις διακινούμενες από το Μέγαρο Μαξίμου πληροφορίες περί άρσης της μονιμότητας, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι αυτή θα επιχειρηθεί με βάση το «πρότυπο» του ΟΤΕ. «Δεν υπάρχει κάτι καινούριο» ήταν η απάντηση του Ευ. Αντώναρου όταν κλήθηκε από το «Ρ» να σχολιάσει «μπαράζ» δημοσιευμάτων στις κυριακάτικες εφημερίδες για τη σχεδιαζόμενη άρση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ. Παίζοντας με τις λέξεις και τις εντυπώσεις, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία άρση της μονιμότητας», επιχειρώντας να κρυφτεί πίσω από το γεγονός ότι η κυβέρνηση δε θα άρει τη μονιμότητα των νυν εργαζομένων, αλλά των νεοεισερχόμενων. Ταυτόχρονα όμως εγκωμίασε το μοντέλο του ΟΤΕ, επισημαίνοντας με νόημα ότι «το νέο καθεστώς απασχόλησης έχει και την υποστήριξη των συνδικαλιστικών φορέων του ΟΤΕ».

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει και σε άλλες ΔΕΚΟ να εξασφαλίσει τη συναίνεση των συνδικάτων, υπολογίζοντας στη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΚΕ στην ουσία των επιχειρούμενων «διαρθρωτικών αλλαγών». Σε κάθε περίπτωση πάντως εκτιμά ότι οι αντιδράσεις των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών δε θα αποτελέσουν «αξεπέραστο εμπόδιο», λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις που υπήρξαν από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όταν ψήφισε παρόμοια αντεργατικά νομοσχέδια, όπως το νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ωρου, το ωράριο των καταστημάτων και το ασφαλιστικό των τραπεζών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ