Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
31ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
ΤΕΙ
Διαιωνίζεται η υποβάθμιση

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής συζητιέται το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδρύματα

Την ανάγκη πραγματικής αναβάθμισης των ΤΕΙ της χώρας επισήμανε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης τοποθετούμενος για το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που ξεκίνησε χτες να συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Να σημειώσουμε ότι στο εν λόγω νομοσχέδιο περιέχεται και η ρύθμιση σύμφωνα με την οποία καθορίζονται και τα μόρια εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνον οι κυβερνητικοί βουλευτές.

«Σε όλα τα νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας υπάρχει ο χαρακτηρισμός "ανταγωνιστικός"» παρατήρησε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι κυριαρχεί η άποψη που λέει ότι το πανεπιστήμιο «μόνο αν μετατραπεί σε ιδιωτική επιχείρηση, τότε μόνο μπορεί να αναβαθμιστεί». «Ανεβάστε τους μισθούς των καθηγητών, εμπλουτίστε τις βιβλιοθήκες, ενισχύστε την έρευνα και τότε θα δείτε αν είναι ανταγωνιστικά», σημείωσε αναφερόμενος στο συγκεκριμένο επιχείρημα προσθέτοντας ότι «η ρετσέτα ιδιωτικοποιήστε το πανεπιστήμιο για να αναβαθμιστεί, είναι λάθος».

Αναφερόμενος στα άρθρα του νομοσχεδίου ο Γ. Χουρμουζιάδης σχολίασε όσα ορίζονται για τα προγράμματα σπουδών λέγοντας ότι είναι «ρυθμίσεις μεθοδολογικές όχι ουσιαστικές» προσθέτοντας πως «ενώ υπάρχει ειδικό άρθρο που αναφέρεται στα προγράμματα σπουδών, δε γίνεται περιγραφή για το ποιος θα είναι ο προσανατολισμός τους. Πού θα ανταποκρίνονται, στις ανάγκες της κοινωνίας ή στις ανάγκες της αγοράς;».

Επίσης σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη αναβάθμισης της φοιτητικής μέριμνας σχολιάζοντας το θέμα συγκριτικά με τις μετεγγραφές. Οπως είπε «αν δεν αναιρέσετε τις ανάγκες που οδηγούν τους γονείς και τους φοιτητές να ζητήσουν μετεγγραφή, τότε θα παραμένει το πρόβλημα». Αναφορικά με το διδακτικό προσωπικό επισήμανε ότι «το καθεστώς των εκτάκτων παραμένει», ενώ «η ρύθμιση που προβλέπεται είναι γραφειοκρατικού περιεχόμενου». Οπως τόνισε, «ένας έκτακτος εκπαιδευτικός είναι αδύνατον να αποδώσει το πλήρες των δυνατοτήτων του». Τέλος όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ επισήμανε ότι η ρύθμιση που προβλέπεται θα δημιουργήσει προβλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ