Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΙΔΕΙΑ
Βραχνάς για τους εργαζόμενους η νέα σχολική χρονιά

Το υπόμνημα με το πλαίσιο αιτημάτων που κατέθεσαν στο υπουργείο τα ταξικά συνδικάτα

Στο υπόμνημα που κατέθεσαν στο υπουργείο Παιδείας τα ταξικά συνδικάτα ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται:

«Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει που γίνεται βραχνάς για τους εργαζόμενους εξαιτίας των συσσωρευμένων προβλημάτων της Παιδείας, σε συνάρτηση με τη γενικότερη άσχημη κατάσταση του βιοτικού επιπέδου της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων.

Το σχολείο, με βάση την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και με τους νόμους για την εκπαίδευση, αλλά και με βάση τις γενικότερες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, υποτάσσεται στις νέες ανάγκες του κεφαλαίου και στις γενικότερες αντιλαϊκές κοινωνικοοικονομικές αλλαγές.

Ετσι οικοδομείται το σχολείο της ανταγωνιστικότητας, της κατηγοριοποίησης και της έντασης των ταξικών φραγμών, που θα αξιολογεί με βάση την "επιχειρηματικότητα" και θα αξιολογείται από αυτήν.

Ενα σχολείο που από τη μια εξοβελίζει κάθε αξία συλλογικότητας, αγωνιστικότητας, αλληλεγγύης και από την άλλη προάγει, ως ιδανικά, την ευελιξία και την ελαστικότητα στην εργασία και στη συνείδηση, την καταρτισιμότητα, την απασχολησιμότητα.

Ταυτόχρονα, με αυτές τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση αλληλοδιαπλέκονται και τα χρονίζοντα προβλήματα της υλικοτεχνικής υποδομής, της αντιπαιδαγωγικής μεσημεριανής βάρδιας, της έλλειψης του αναγκαίου διδακτικού προσωπικού, των πληθωρικών τμημάτων των 25 και 30 μαθητών, των αναχρονιστικών αναλυτικών προγραμμάτων και βιβλίων, των ακατάλληλων σχολικών κτιρίων κλπ.

Με όλα αυτά, που συνιστούν ραγδαία υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και με τις ιδιωτικοποιήσεις τομέων της εκπαίδευσης, με τη γιγάντωση της πανάκριβης ιδιωτικής εκπαίδευσης και της παραπαιδείας και ιδιαίτερα με την έξαρση φέτος της ακρίβειας του μαθητικού εξοπλισμού των αναγκαίων διδακτικών μέσων, η κατάσταση της εργατικής οικογένειας γίνεται δραματική».

Το ΠΑΜΕ, σημειώνεται, εκφράζοντας το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, πρωτοστατεί στην ανάπτυξη αγώνων για τα άμεσα και γενικότερα προβλήματα της εκπαίδευσης. Στα πλαίσια αυτά, στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, θέτει το παρακάτω πλαίσιο άμεσων αιτημάτων:

  • Αύξηση των κρατικών δαπανών για την Παιδεία στο 15% του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού.
  • Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων.
  • Κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών μέσα από το δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα.
  • Πρωινό διδακτικό ωράριο για όλα τα παιδιά μέσα σε σύγχρονα εκπαιδευτήρια.
  • 15-20 μαθητές ανά τμήμα σχολικής τάξης.
  • Αμεσος διορισμός μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των σημερινών αναγκών.
  • Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης και επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Παιδείας.
  • Ενιαίο 12χρονο σχολείο και δίχρονο νηπιαγωγείο για όλους.
  • Δωρεάν στέγαση και σίτιση για τους φοιτητές, σπουδαστές ή ανάλογη οικονομική στήριξη στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών για την κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών τους αναγκών».

Το υπόμνημα υπογράφουν οι Ομοσπονδίες: Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, Εργατών Κλωστοϋφαντουργών Ιματισμού και Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), Λογιστών (ΠΟΛ), Μισθωτών Τύπου και Χάρτου Ελλάδας, Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, και τα Σωματεία: Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Αθήνας, Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας - Πειραιά και Περιχώρων, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιλαϊκές πολιτικές «εξορθολογισμού του κόστους» στην Εκπαίδευση (2018-08-31 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία για το ωράριο των εκπαιδευτικών (2015-02-20 00:00:00.0)
Τα πρότυπα σχολεία θα χρηματοδοτούνται από τους ειδικούς λογαριασμούς των πανεπιστημίων! (2011-03-25 00:00:00.0)
Εξω οι εταιρίες από τα σχολεία (2006-01-15 00:00:00.0)
Το διεκδικητικό πλαίσιο (2005-09-13 00:00:00.0)
Ταξικό μέτωπο για το λαϊκό σχολείο (2005-09-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ