Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
Υποχρεωτική η ευέλικτη ζώνη!

Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε φέτος να επιβάλει το πρόγραμμα της «Ευέλικτης Ζώνης» σε όλα τα σχολεία ως υποχρεωτικό. Το πρόγραμμα αυτό, προαιρετικό μέχρι τώρα, αποτέλεσε ένα από τα βασικά μέτρα του ΠΑΣΟΚ για τη συντηρητική αναδιάρθρωση του Δημοτικού και του Γυμνασίου. Η ΝΔ συνεχίζει και ολοκληρώνει!

Υπενθυμίζουμε ότι η «Ευέλικτη Ζώνη», όπως όλα τα «προγράμματα», λειτουργεί έξω από τα καθορισμένα μαθήματα, που ισχύουν για όλα τα σχολεία. Περιέχει δραστηριότητες, τις οποίες επιλέγει κάθε τάξη ξεχωριστά, με τη βοήθεια ενός ενδεικτικού καταλόγου θεμάτων, που στέλνει το υπουργείο. Επομένως, το περιεχόμενό της διαφέρει από σχολείο σε σχολείο, ακόμη και ανάμεσα στα διαφορετικά τμήματα της ίδιας τάξης, στο ίδιο σχολείο!

Αυτή η «ευελιξία» σημαίνει διαφοροποίηση του σχολικού προγράμματος μεταξύ των σχολείων και των τάξεων. Με αυτή ξεκινάει η κατάργηση του ενιαίου χαρακτήρα της μάθησης όλων των παιδιών. Εντάσσεται στη στρατηγική της «αυτονόμησης» κάθε σχολικής μονάδας, κάτι που επιδιώκουν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, για τον ταξικό διαχωρισμό της εκπαίδευσης σε «καλά και όχι» σχολεία! Οδηγεί σε μια πιο αποσπασματική, κατακερματισμένη μάθηση από εκείνη των άλλων μαθημάτων.

Η Ευέλικτη Ζώνη θα στεγάσει όλα τα «προγράμματα» (περιβαλλοντικά, υγείας, κλπ.), που προωθούν την ιδεολογική χειραγώγηση των μαθητών με τους πιο σύγχρονους όρους, με την άμεση εμπλοκή εταιριών - «χορηγών». Στο χορό αυτό μπαίνει τώρα και η «επιχειρηματικότητα των μαθητών» (με τον τίτλο «η Οικονομία και εγώ»), για να εμπεδώσουν τα παιδιά τον καπιταλισμό! Θα ασκηθούν, μάλιστα, σε αυτόν, «πουλώντας» την πολιτιστική εκδήλωση ή την εφημερίδα της τάξης τους! Μάθημα εμπορευματοποίησης των πάντων ήδη στο Δημοτικό!

Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να ακυρώσουν στην πράξη αυτή την επιχείρηση της μεγαλύτερης υποβάθμισης, διαφοροποίησης και ιδεολογικής χειραγώγησης του σχολείου, αρνούμενοι να εφαρμόσουν την Ευέλικτη Ζώνη, παλεύοντας μέσα κι έξω από την τάξη για την προοδευτική διαπαιδαγώγηση των μαθητών τους.


Μάριος ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
Εκπαιδευτικός


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ