Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ
«Τρομοκρατικές» προτεραιότητες

Ο συστηματικός και αποτελεσματικός αγώνας κατά της τρομοκρατίας, θα πρέπει να γίνει προτεραιότητα της ΕΕ.

Αυτό τόνισε ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Τσαρλς Κλαρκ κατά τη διάρκεια χτεσινής ομιλίας του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, επαναφέροντας με ένταση την «τρομοκρατία» στην ατζέντα της ΕΕ. Υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ σήμερα δε φαίνεται ικανή ν' αντιμετωπίσει τα πρακτικά προβλήματα των πολιτών, όπως η μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος, κατά της λαθρομετανάστευσης και κατά της τρομοκρατίας, αναφέρθηκε στις τρεις κατευθυντήριες γραμμές που σκοπεύει ν' ακολουθήσει η βρετανική προεδρία:

-- Εντατικοποίηση της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη - μέλη με ανταλλαγές των πληροφοριών και των πηγών.

-- Αποτελεσματική συνεργασία ανάμεσα στις αστυνομικές υπηρεσίες των χωρών - μελών, με τη λογιστική υποστήριξη της EUROPOL και της EUROJUST. Οι διασυνοριακές καταδιώξεις θα γίνονται βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

-- Το τρίτο και βασικότερο στοιχείο θα είναι η χρήση βιομετρικών στοιχείων για διαβατήρια, ταυτότητες, άδειες οδήγησης, καθώς και η διατήρηση των τηλεφωνικών συνομιλιών. Στόχος των μέτρων αυτών είναι ο εντοπισμός των εγκληματιών που απειλούν την ευρωπαϊκή κοινωνία, χρησιμοποιώντας υψηλές τεχνολογίες, είπε ο κ. Κλαρκ.

Ο Βρετανός υπουργός σημείωσε ακόμα ότι θα πρέπει ίσως να επανεξεταστεί η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες εξελίξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ