Σάββατο 3 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκθεση - προσφορά στο λαό

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και συγγραφέας Γιάννης Νικολόπουλος, σε γράμμα του για την έκθεση ντοκουμέντων και έργων του Γιώργου Φαρσακίδη (Γ.Φ.) , που παρουσιάζεται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας, μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Στο Πνευματικό Κέντρο Αθήνας παρουσιάζεται από την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και την Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), μια Εκθεση Μνήμης των αγώνων του λαού μας, με φωτογραφικό και εικαστικό υλικό από το πλούσιο αρχείο του αγωνιστή και καλλιτέχνη Γιώργου Φαρσακίδη. Το περιεχόμενο της έκθεσης αποτελείται από δεκάδες ταμπλό με ιστορικά φωτογραφικά και εικαστικά ντοκουμέντα, τα οποία συνοδεύονται με επεξηγηματικά σημειώματα του καλλιτέχνη. Τα ντοκουμέντα αυτά αποτελούν αδιάψευστες συγκλονιστικές μαρτυρίες των ηρωικών και αιματοποτισμένων αγώνων του λαού μας και των πρωτοπόρων αγωνιστών του ΚΚΕ.

Η θεματολογία των ντοκουμέντων αρχίζει από τις παιδικές και οικογενειακές αναμνήσεις του Γ.Φ. και φτάνει ως τις συγκλονιστικές αγωνιστικές περιόδους του λαού μας, μέσα από τις οποίες προβάλλουν οι θυσίες του λαού, της εργατικής τάξης και του ΚΚΕ, σε αντιπαράθεση με τη βία και κτηνωδία των οργάνων της άρχουσας τάξης, ώστε να επιβεβαιωθούν για μια ακόμη φορά οι στίχοι του αξέχαστου λαϊκού τροβαδούρου Φώτη Αγγουλέ: "Παντού σταυροί/ εμάς μονάχα με σταυρούς/ μπορούν να μας μετρούνε".

Το πιο συγκλονιστικό ντοκουμέντο της έκθεσης είναι τα κομμένα κεφάλια των αγωνιστών, που ο Γ.Φ. συνοδεύει με σημείωμά του και με στίχο του Αγγουλέ "...Μα μην τους θάψετε,/ γιατί θα χάσει το σχήμα η φρίκη./ Κι όταν γραφτεί η ευγενικιά του φασισμού ιστορία / έτσι ορισμένους βάλτε τους κι αυτούς σε μια προθήκη".

Η έκθεση του Γ. Φαρσακίδη αποτελεί μια σημαντική προσφορά στο λαό μας, αλλά και αισθητική απόλαυση στον επισκέπτη, ακονίζοντάς του την κρίση και συνείδησή του. Με αυτά τα λίγα σχόλια θα 'θελα να πω ότι η έκθεση αυτή πρέπει να παραταθεί τουλάχιστον δυο βδομάδες στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας, αλλά και να μεταφερθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας».


Γιάννης Νικολόπουλος


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ