Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΡΥΜΟΥΛΚΟ «ΧΡΗΣΤΟΣ 18»
Γλίτωσαν από του χάρου τα δόντια

Από θαύμα γλίτωσαν οι 8 ναυτεργάτες πλήρωμα του 45χρονου ρυμουλκού «ΧΡΗΣΤΟΣ 18», στο οποίο την Κυριακή, περίπου στις 8.30 το πρωί, εκδηλώθηκε πυρκαγιά όταν αυτό βρισκόταν πλαγιοδετημένο στο λιμάνι της Σούδας. Η φωτιά ξεκίνησε από τους χώρους ενδιαίτησης του πληρώματος και το ευτύχημα για τους ναυτεργάτες ήταν ότι το ρυμουλκό δεν ταξίδευε.

Κατά το ΥΕΝ τα αίτια της πυρκαγιάς είναι «άγνωστα», όμως από το περασμένο Ιούλη δύο μέλη του πληρώματος και συγκεκριμένα ο Α' και ο Β' μηχανικός, είχαν κάνει συγκεκριμένες καταγγελίες προς την πλοιοκτήτρια εταιρία «Ναυαγοσωστικά - Ρυμουλκά Κρήτης», προειδοποιώντας για τον κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος, λόγω έλλειψης στοιχειώδους συντήρησης. Η εταιρία αντί να λάβει κάποιο μέτρο για την αποκατάσταση των προβλημάτων και την προστασία της ζωής των ναυτεργατών απέλυσε τους δύο μηχανικούς. Οι δύο ναυτεργάτες στη συνέχεια κατέθεσαν γραπτή καταγγελία στην ΠΕΜΕΝ με τον κατάλογο των προβλημάτων που αντιμετώπιζε το ρυμουλκό, ανάμεσα στα οποία ήταν κι αυτά που αναφέρονταν στους χώρους ενδιαίτησης.

Στις 2 Σεπτέμβρη η ΠΕΜΕΝ ενημέρωσε γραπτώς τις αρμόδιες αρχές για το ρυμουλκό, ενώ η Λιμενική Αρχή Σούδας αντί να απαγορεύσει τον απόπλου του ρυμουλκού του έδωσε παράταση για την αποκατάσταση των βλαβών και των παρατηρήσεων ως τις 20 Σεπτέμβρη.

Η ΠΕΜΕΝ με χτεσινό δελτίο Τύπου καταγγέλλει το ΥΕΝ «για εγκληματική και τυχοδιωκτική αδιαφορία» αλλά και τις μεθοδευμένες και τρομοκρατικές, όπως τις χαρακτηρίζει, απολύσεις των δύο μηχανικών και τονίζει: «Επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι τα ατυχήματα και τα ναυάγια είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που καλύπτει, ενισχύει και ενθαρρύνει την ασύδοτη δράση του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Ο εκδημοκρατισμός της ναυτικής νομοθεσίας για να πραγματοποιούνται ουσιαστικοί έλεγχοι που θα προστατεύουν τη ζωή και τα δικαιώματα του ναυτεργάτη, είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον αγώνα για αντιμετώπιση και ανατροπή της φιλοεφοπλιστικής πολιτικής των κυβερνήσεων». Η ΠΕΜΕΝ απαιτεί να ανακληθούν οι απολύσεις και να καταλογιστούν ευθύνες στους υπεύθυνους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ