Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2005
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Στην... έλλειψη σχεδίου εστίασε την ευθύνη της κυβέρνησης

Με τη φράση ο «κ. Καραμανλής δεν έπεισε ότι έχει σχέδιο για τη χώρα», ο Γ. Παπανδρέου θέλησε τη συνέχιση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής από τη ΝΔ να την παρουσιάσει σαν μια πορεία «χωρίς σχέδιο».

Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός στις ομιλίες του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της ΔΕΘ και στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου, εξήγγειλε τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και παράλληλα την ενίσχυση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, εκφράζοντας τους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησής του, ο Γ. Παπανδρέου με δηλώσεις του αμέσως μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, επιχείρησε να κρύψει την πολιτική ταύτιση του κόμματός του με τις κεντρικές κυβερνητικές επιλογές, πίσω από τη δήθεν «έλλειψη σχεδίου» από τον Κ. Καραμανλή.

Ο Γ. Παπανδρέου επέλεξε χτες, προκειμένου να δημιουργήσει την εντύπωση ότι ασκεί... σκληρή αντιπολίτευση, να επιτεθεί με προσωπικούς χαρακτηρισμούς κατά του πρωθυπουργού. Ο Κ. Καραμανλής είναι «ανάλγητος», «αυταρχικός» και «αλαζόνας», είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ο Γ. Παπανδρέου. Ο ίδιος μάλιστα κάλεσε τα στελέχη του κόμματός του, να «αναλύσουν» τις θέσεις και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να «πείσουν» ότι έχουν «διαφορές» από τη ΝΔ. Βέβαια, λίγη ώρα αργότερα, ο Γ. Παπανδρέου άφησε στο «απυρόβλητο» κάθε αντεργατική και αντιλαϊκή εξαγγελία του πρωθυπουργού, δηλώνοντας ότι «το αυτοκρατορικό ύφος, η αλαζονεία και η κοινωνική αναλγησία δεν μπορούν να κρύψουν την έλλειψη σχεδίου για τη χώρα, ούτε βεβαίως, μπορούν να αντιμετωπίσουν τα πραγματικά προβλήματα που αισθάνεται καθημερινά ο Ελληνας πολίτης».

Μάλιστα ο Γ. Παπανδρέου και ενώ το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση και υπηρετεί την ίδια ταξική πολιτική υπέρ των κεφαλαιούχων, θέλησε να παρουσιάσει το κόμμα του σαν «προστάτη» των λαϊκών συμφερόντων. «Ο Ελληνας θέλει μια κυβέρνηση που να είναι κοντά του, που να τον καταλαβαίνει, που να έχει κοινωνική ευαισθησία, που να έχει όραμα, αλλά και να ξέρει πού θα πάει ο τόπος. Αυτό εκφράζει το ΠΑΣΟΚ», ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του ΠΣ υπήρξε διαφωνία μεταξύ στελεχών του ΠΑΣΟΚ για το αν ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του στη ΔΕθ θα πρέπει να απευθυνθεί σε όλες τις «παραγωγικές τάξεις» - εκφράζοντας και τις απαιτήσεις των επιχειρηματιών - ή να αναδείξει ένα «φιλολαϊκό προφίλ» εστιάζοντας την παρουσία του και το λόγο του στα «λαϊκά προβλήματα». Είναι φανερό ότι ακόμα και προσπάθεια εμπαιγμού του ελληνικού λαού από το ΠΑΣΟΚ, «σκοντάφτει» στις δεσμεύσεις που έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στους κεφαλαιούχους, ενώ τα στελέχη του έδειξαν να θορυβούνται και από τις... εγκωμιαστικές δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ προς τον πρωθυπουργό.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα θα επιδιώξει με το σύνθημα «ψεύτες» να «αποδομήσει» την εικόνα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Θ. Πάγκαλος είπε στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ότι «οι εκλογές κρίνονται σε απλά διλήμματα» και ανέφερε ότι όπως το 1989 η ΝΔ χρησιμοποίησε το σύνθημα «κάτω οι κλέφτες», έτσι και εμείς σήμερα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το «κάτω οι ψεύτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ