Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αιματοκυλούν και απειλούν
  • Πόλη - φάντασμα το Ταλ Αφάρ μετά από την ανηλεή πολυήμερη ισοπέδωσή του από τις κατοχικές δυνάμεις
  • «Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά» απέναντι στη Συρία, απειλεί, πάλι, ο Κχαλιζάντ και συνεργάτες

Προέλαση αρμάτων των κατοχικών στο κατεστραμμένο Ταλ Αφάρ

Associated Press

Προέλαση αρμάτων των κατοχικών στο κατεστραμμένο Ταλ Αφάρ
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Η υπομονή όλων με τη Συρία εξαντλείται. Για τη Δαμασκό έχει φθάσει η ώρα των αποφάσεων. Ολες οι επιλογές είναι ανοιχτές απέναντί της». Με αυτά τα λόγια, ο Αμερικανός «υπερπρέσβης» στο Ιράκ Ζαλμάι Κχαλιζάντ επανέφερε στο προσκήνιο τις απειλές κατά της Συρίας, συνοδεύοντας τον Ιρακινό «Πρόεδρο» Ταλαμπανί στην Ουάσιγκτον. Ο Κχαλιζάντ επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι «σχεδόν όλοι οι τρομοκράτες εισέρχονται στο Ιράκ από τη Συρία για να εμποδίσουν την πρόοδό του».

Ανάλογες δηλώσεις έκανε χτες και ο Ιρακινός υπουργός Αμυνας, αλ Ντουλάιμι, ξεκινώντας το σχολιασμό του από τις πολυήμερες αιματηρές επιχειρήσεις των κατοχικών δυνάμεων στη βορειοδυτική πόλη Ταλ Αφάρ. Ο αλ Ντουλάιμι κάλεσε τη Συρία να «σταματήσει να στέλνει καταστροφές στο Ιράκ». Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι το μεγαλύτερο συνοριακό πέρασμα μεταξύ των δύο χωρών, στη Ράμπια, θα μείνει κλειστό, τουλάχιστον μέχρι τις 21 Σεπτέμβρη καθώς «θα γίνουν ευρύτατες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις σε όλες τις περιοχές κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία». Απείλησε, μάλιστα, τους κατοίκους των περιοχών αυτών «να παραδειγματιστούν» από τις σφαγές στο Ταλ Αφάρ.

Στην κατοικούμενη κυρίως από Τουρκομάνους, πόλη, οι κατοχικές δυνάμεις μετά από βδομάδες ανηλεών βομβαρδισμών, εισέβαλαν από το Σάββατο τα ξημερώματα και φέρονται να έθεσαν το μεγαλύτερο μέρος της υπό τον έλεγχό τους χτες τα ξημερώματα. Κατά τη διάρκεια της σκληρής πολιορκίας δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να καταλύσουν σε σκηνές στην έρημο, βασανιζόμενοι από δίψα, πείνα και έλλειψη φαρμάκων. Οι ελάχιστες εικόνες και μαρτυρίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, πλην της επίσημης εκδοχής, μιλούν για μια πόλη σχεδόν ισοπεδωμένη και αμέτρητο αριθμό θυμάτων μεταξύ των πολιτών.

Επισήμως, πάντως, οι κατοχικές δυνάμεις θριαμβολογούν ότι σκότωσαν 200 αντάρτες και συνέλαβαν 315, ενώ εντόπισαν δίκτυο υπόγειων σηράγγων. Παρ' όλα αυτά, σφοδρές ανταλλαγές πυρών συνεχίζονταν και χτες το βράδυ. Ο Ιρακινός «πρωθυπουργός» Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι έσπευσε να επισκεφτεί «τα ιρακινά στρατεύματα στην περιοχή για να τα συγχαρεί για το έργο τους». Απέφυγε, όμως, να επισκεφτεί και τους προσφυγικούς καταυλισμούς όπου η οργή των κατοίκων της πόλης έχει αρχίσει να οξύνεται επικίνδυνα.

Επαφές και επιθέσεις

Σειρά επαφών με την ιρακινή «ηγεσία» είχε, από το Σάββατο που έφθασε στο Ιράκ, ο Ιορδανός πρωθυπουργός. Ο Αντνάν Μπαντράν ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν «κινήσεις συντονισμού για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και κάλεσε τις υπόλοιπες αραβικές χώρες να προχωρήσουν σε σύσφιγξη δεσμών με την ιρακινή «κυβέρνηση».

Εκτός από τις σφαγές στο Ταλ Αφάρ, τα τελευταία 24ωρα σημειώθηκαν και αρκετές επιθέσεις. Στη Βασόρα, ρουκέτες έπληξαν το αμερικανικό προξενείο χωρίς να προκληθούν θύματα ενώ λίγο νωρίτερα, από βομβιστική επίθεση σκοτώθηκε 1 Βρετανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 3. Στη Βαγδάτη χτες δύο αλλεπάλληλες βομβιστικές επιθέσεις στόχευσαν αμερικανική φάλαγγα και πολυτελές εστιατόριο με, τουλάχιστον, 1 νεκρό και 17 τραυματίες. Δολοφονικές επιθέσεις κατά συνεργατών των κατοχικών δυνάμεων έγιναν και σε Μαχμουντίγια, Μοσούλη, Ντόρα και Κιρκούκ.

«Βοήθεια» προσβλέπουσα σε ανταλλάγματα

Τεχνικό εξοπλισμό στο ιρακινό υπουργείο Πετρελαίου επιβεβαίωσε ότι απέστειλε ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός «Lukoil», στο πλαίσιο ενός πακέτου συνολικής τεχνικής βοήθειας 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Η ρωσική εταιρία κατέστησε σαφές ότι προσδοκά «η βοήθεια αυτή να ανοίξει το δρόμο στην αναθέρμανση των συμφωνιών εκμετάλλευσης ιρακινών κοιτασμάτων που είχαν επιτευχθεί πριν την εισβολή στη χώρα». Προς το παρόν, πάντως, η ιρακινή «κυβέρνηση» διά στόματος Ταλαμπανί «κρατά σκληρή στάση» προς τη «Lukoil», υποστηρίζοντας ότι τις συμφωνίες τις είχε κλείσει με το Σαντάμ και όχι με το Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ