Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Πρόταση στις FARC για ανταλλαγή κρατουμένων

Η κυβέρνηση της Κολομβίας πιεσμένη από το λαϊκό κίνημα καλεί σε συμφωνία

Πρόταση για την έναρξη συνομιλιών για την ανθρωπιστική ανταλλαγή κρατουμένων απηύθυνε η κυβέρνηση της Κολομβίας του αντιδραστικού Αλβάρο Ουρίμπε, προς τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC -EP) (την πιο μαζική αντάρτικη οργάνωση της χώρας) την περασμένη Παρασκευή. Η κυβέρνηση που βρίσκεται κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες, προχώρησε στην ανακοίνωση αυτή, προτείνοντας ως τόπο των διαπραγματεύσεων ένα σχολείο στην περιοχή της Πραδέρα στο νότο της χώρας, στην επαρχία Βάγιε ντελ Κάουκα. Βεβαίως η ανακοίνωση περιορίζει την ατζέντα των συνομιλιών στην ανταλλαγή κρατουμένων και δηλώνει χωρίς να μιλάει για αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, ότι θα εξασφαλίσει την ασφάλεια στους εκπροσώπους των ανταρτών και ότι στην περιοχή δε θα πραγματοποιούνται στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ωστόσο οι υποσχέσεις αυτές γίνονται σε μια περίοδο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το λεγόμενο «Πατριωτικό Σχέδιο», δηλαδή η επιχείρηση εξόντωσης των ανταρτών, με την ανοιχτή βοήθεια και παρέμβαση ειδικών δυνάμεων του στρατού των ΗΠΑ.

Οι FARC επίσημα ως τώρα δεν έχουν απαντήσει στην πρόταση, αλλά οι συνθήκες και οι όροι της κυβέρνησης δε φαίνεται να τους ικανοποιούν. Αλλωστε οι αντάρτες είχαν πρώτοι προχωρήσει στην πρόταση για ανταλλαγή κρατουμένων (στα χέρια τους βρίσκονται κρατούμενοι περίπου 60 στελέχη του στρατού, της αστυνομίας και κάποιοι πολιτικοί) και τότε ήταν αρνητική η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, για την ασφαλή διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων είχαν ζητήσει εκεχειρία και αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή που περιλαμβάνει τους δήμους Πραδέρα και Φλορίδα της περιοχής Βάγιε ντελ Κάουκα (μεγαλύτερο δηλαδή από αυτό που δίνει η κυβέρνηση). Η μη εμπιστοσύνη που υπάρχει στο αυταρχικό καθεστώς του Ουρίμπε, προκύπτει και από το γεγονός ότι πρόσφατα η κυβέρνηση αυτή, φερέφωνο των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, εξέδωσε στις ΗΠΑ δύο στελέχη της οργάνωσης, ενώ συνεχίζει τις επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα ενάντια στο αντάρτικο. Επίσης, η εμπειρία από παρόμοιες προτάσεις στο παρελθόν είναι αρνητική και δε λείπουν οι «παγίδες» που έχουν στηθεί στο αντάρτικο.

Πάντως το ζήτημα της ανθρωπιστικής ανταλλαγής κρατουμένων, είναι ένα αίτημα που στηρίζουν πολλές λαϊκές οργανώσεις στη χώρα και το ΚΚ Κολομβίας, αρκεί όμως να γίνει με ουσιαστικό τρόπο και να αποτελέσει την απαρχή για διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στην επίλυση της πάνω από 40 χρόνια εμφύλιας ένοπλης σύγκρουση, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ειρήνη, με κοινωνική δικαιοσύνη και λαϊκές ελευθερίες. Ο δρόμος αυτός φαίνεται να είναι μακρύς, αλλά και η αναγκαστική πρόταση της κυβέρνησης Ουρίμπε δείχνει ότι το λαϊκό κίνημα πιέζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ