Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Και πυρηνικό το νέο δόγμα του Πενταγώνου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Προληπτική χρήση πυρηνικών όπλων, για να «προληφθεί» επίθεση του εχθρού με όπλα μαζικής καταστροφής προβλέπει το σχέδιο αναθεώρησης του δόγματος των ΗΠΑ για τις πυρηνικές επιχειρήσεις και επεξεργάζεται το Πεντάγωνο.

Το σχέδιο του «Δόγματος για τις Κοινές Πυρηνικές Επιχειρήσεις» (Doctrine for Joint Nuclear Operations), με ημερομηνία 15 Μαρτίου, επανεξετάζει τη «συζήτηση για τη χρήση πυρηνικών όπλων σε όλο το φάσμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων». Σύμφωνα με το σχέδιο, οι διοικητές των αμερικανικών μονάδων θα μπορούν να ζητούν την έγκριση του προέδρου των ΗΠΑ, για να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα βάσει μιας μεγάλης ποικιλίας σεναρίων, όπως για την πρόληψη της χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής από οποιονδήποτε εχθρό εναντίον των ΗΠΑ, πολυεθνικών ή συμμαχικών δυνάμεων ή άμαχου πληθυσμού.

Οι διοικητές θα μπορούν - σύμφωνα με το σχέδιο - να ζητούν προεδρική έγκριση για χρήση πυρηνικών όπλων, εάν βρεθούν αντιμέτωποι με την απειλή άμεσης επίθεσης με βιολογικά όπλα που «μόνο τα πυρηνικά όπλα μπορούν να καταστρέψουν με ασφάλεια».

Το σχέδιο, επίσης, προβλέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων σε εχθρικές εγκαταστάσεις, όπου φυλάσσονται όπλα μαζικής καταστροφής, μεταξύ αρκετών άλλων σεναρίων.

Σύμφωνα με άλλα σενάρια που περιγράφονται στο νέο δόγμα, χρήση πυρηνικών όπλων μπορεί να εγκριθεί για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης συντριπτικής συμβατικής στρατιωτικής δύναμης, για τον ταχύ και ευνοϊκό τερματισμό ενός πολέμου με τους όρους των ΗΠΑ, για την επίδειξη της πρόθεσης και της δυνατότητας των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα, ώστε να αποτραπεί η χρήση όπλων μαζικής καταστροφής από τον εχθρό και ως απάντηση στη χρήση πυρηνικών όπλων που δόθηκαν από εχθρική χώρα σε κάποιον «πράκτορά» της. Συγκεκριμένα το έγγραφο αναφέρει ότι «πολυάριθμες μη-κρατικές οργανώσεις (τρομοκρατικές, εγκληματικές)» και περίπου 30 κράτη διαθέτουν προγράμματα για την απόκτηση όπλων μαζικής καταστροφής.

«Η ενδεχόμενη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής από μη κρατικούς παράγοντες είτε ανεξάρτητους είτε υποστηριζόμενους από ένα εχθρικό κράτος παραμένουν μια σημαντική ανησυχία σε ό,τι αφορά τη διάδοση των πυρηνικών όπλων» αναφέρεται στο έγγραφο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ