Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Αλλαγή σκυτάλης

ΟΣΛΟ.-

Κόκκινη κάρτα εμμέσως πλην σαφώς έδειξαν οι Νορβηγοί στην πολιτική του πρωθυπουργού, πρώην πλέον, Κγιελ Μάγκνε Μπόντεβικ και παρέδωσαν τη σκυτάλη της εξουσίας στον επικεφαλής του κεντροαριστερού συνασπισμού υπό τον 46χρονο Γενς Στόλτενμπεργκ. Πάντως η Νορβηγία βλέπει τους Στόλτενμπεργκ και Μπόντεβικ να εναλλάσσονται στην εξουσία τα τελευταία 8 χρόνια, όπερ τίποτα το ιδιαίτερο δε συνέβη.

Με καταμετρημένο το σύνολο σχεδόν των ψήφων, το «Εργατικό Κόμμα» και οι σύμμαχοί του, η «Σοσιαλιστική Αριστερά» και το «Κεντρώο Κόμμα», εξασφαλίζουν 88 από τις 169 έδρες του Κοινοβουλίου ενώ το Εργατικό Κόμμα αύξησε σημαντικά τα ποσοστά του (33%) και αναδεικνύεται σε πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά. Ο συνασπισμός Κόκκινη Συμμαχία-αριστερό κόμμα έχασε τμήμα της δύναμής του αποσπώντας μόλις 9% ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα αν και πήρε μέρος για πρώτη φορά στις εκλογές, δεν κατόρθωσε να εκπροσωπηθεί στη Βουλή.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση και το δεξιό Κόμμα της Προόδου εξασφαλίζουν από κοινού 81 έδρες στη νέα Βουλή. Οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Συντηρητικοί είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται σημαντικά σε σύγκριση με τις εκλογές του 2001, ενώ οι Φιλελεύθεροι διατηρούν τη δύναμή τους. Τέλος, το ακροδεξιό Κόμμα της Προόδου, με 37 έδρες και 22% των ψήφων, αναδεικνύεται στη δεύτερη πολιτική δύναμη της Νορβηγίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ