Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Γαλάζια «ταρίφα» παραγωγής

Και φέτος θα επιδοτηθούν 1.100.000 τόνοι, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες τόνοι να μείνουν ξανά εκτός επιδότησης

Αλλη μια σύσκεψη κοροϊδίας των βαμβακοπαραγωγών έγινε χτες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας και των εκπροσώπων των διοικήσεων των Ενώσεων. Κι αυτό που προέκυψε ήταν πως και στη φετινή παραγωγή θα συμβεί ό,τι και στην περσινή, αφού όπως ανακοινώθηκε από τον Ευάγ. Μπασιάκο η τελική επιλέξιμη παραγωγή θα είναι 1.100.000 τόνοι.

Ετσι και φέτος πολλές δεκάδες χιλιάδες τόνοι βαμβακιού θα μείνουν εκτός επιδότησης και οι περισσότεροι βαμβακοπαραγωγοί θα έχουν πάλι ζημιά στο εισόδημά τους. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε και χτες λόγο για μέγιστες κοινοτικές εισροές και έδειξε ότι τον ενδιαφέρουν βασικά οι ψευτοεντυπώσεις και η εφαρμογή των ολέθριων κοινοτικών κανονισμών. Με την ακολουθούμενη πρακτική του υπουργείου συμφώνησε η συντριπτική πλειοψηφία των διοικήσεων των Ενώσεων, με εξαίρεση τις Ενώσεις Λάρισας και Ροδόπης που οι πρόεδροί τους έθεσαν «τεχνικές» διαφωνίες... Η ουσία είναι ότι και φέτος θα υπάρξουν δεκάδες χιλιάδες κομμένοι βαμβακοπαραγωγοί και θα τρέχουν να κάνουν ενστάσεις χωρίς να βρίσκουν το δίκιο τους. Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε το ποσοστό των ξένων υλών να είναι 8% και της υγρασίας 15%, ενώ το αν θα γίνουν οι περικοπές με ατομικό πλαφόν ή με ζώνες αφέθηκε στην κρίση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Οσο για τα εκκοκκιστήρια, αυτά φαίνεται ότι θα ανοίξουν μετά τις 25 Σεπτέμβρη και θα κλείσουν τέλος του χρόνου, ενώ επίσης καταργούνται και τα διαμετακομιστικά κέντρα.

Ανεξάρτητα από τους σχεδιασμούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι μέχρι τώρα καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και οι σχετικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια καλή παραγωγή που θα ξεπεράσει τους 1.200.000 τόνους, ενώ από την περσινή παραγωγή λέγεται ότι υπάρχουν στις αποθήκες των βαμβακοπαραγωγών περισσότεροι από 30.000 τόνοι. Είναι σίγουρο πως και αυτή τη χρονιά οι βαμβακοπαραγωγοί θα χορτάσουν από κυβερνητική αυθαιρεσία, υποκρισία και κοροϊδία, όπως συμβαίνει από το 2001 και μετά, είτε βρίσκεται στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ είτε η ΝΔ. Οσο για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αυτή ακολουθεί την πεπατημένη των προκατόχων της, με κάποιες τεχνικές παραλλαγές καθώς στην πράξη προσπαθεί να καμουφλάρει τις επιπτώσεις του ολέθριου κανονισμού της ΕΕ που ισχύει για το βαμβάκι, πασχίζοντας να δείξει καλύτερο διαχειριστικό πρόσωπο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ