Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΓΡΟΤΩΝ
Συντονισμός δράσης κόντρα στη νέα ΚΑΠ

Η ανάγκη παραπέρα οργάνωσης και ανάπτυξης των αγώνων από τη φτωχομεσαία αγροτιά, για τη ματαίωση των καταστροφικών συνεπειών της «νέας» ΚΑΠ, υπογραμμίστηκε στη χτεσινή πανθεσσαλική σύσκεψη της ΠΑΣΥ στη Λάρισα

Η οργάνωση και η ανάπτυξη μαζικών αγώνων για να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και για ν' ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, αποτελεί μονόδρομο για τους φτωχομεσαίους αγρότες, επισημάνθηκε στη χτεσινή πανθεσσαλική σύσκεψη της ΠΑΣΥ, που έγινε στη Λάρισα, στο Εργατικό Κέντρο, με θέμα «Οι επιπτώσεις της νέας ΚΑΠ».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι διοικήσεις των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής, μελών της ΠΑΣΥ, εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών κι αγρότες της περιοχής. Ηταν εκεί, επίσης, εκπρόσωποι Γραμματειών Θεσσαλίας του ΠΑΜΕ κι εργατικών σωματείων.

Στις παρεμβάσεις που έγιναν τόσο από τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΥ, όσο και του ΠΑΜΕ, αναδείχτηκε η ανάγκη συντονισμού της δράσης της φτωχομεσαίας αγροτιάς με τους εργαζόμενους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, για την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας, που θα εφαρμόσει μιαν άλλη πολιτική, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του λαού και του τόπου.

Στη συζήτηση τέθηκαν και τα τρέχοντα αγροτικά προβλήματα. Αναφέρθηκε ότι οι σταφυλοπαραγωγοί ανησυχούν και φοβούνται πως θα μείνει και φέτος απούλητη η παραγωγή τους ύστερα και από τις πληροφορίες που κυκλοφορούν ότι οι οινοβιομήχανοι, σε συνεννόηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προχώρησαν σε μεγάλες εισαγωγές μούστου από τον περασμένο Μάρτη και όχι τώρα το φθινόπωρο, όπως γινόταν παλιότερα, ώστε να μην το πάρουν πολλοί χαμπάρι και υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις των αγροτών. Παρουσιάστηκαν, επίσης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ντομάτας, ροδάκινων, αχλαδιών, μήλων κι άλλων προϊόντων, που πουλούν σε πολύ χαμηλές τιμές, καθώς και τα προβλήματα του βαμβακιού, του καπνού, των τεύτλων κι άλλων καλλιεργειών, που συνεχώς οξύνονται.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το «πετσόκομμα» των δικαιωμάτων καλλιέργειας στους μικρομεσαίους αγρότες, που θα εντείνει το ρυθμό ξεκληρίσματός τους.

Στη σύσκεψη ανακοινώθηκε ότι η ΠΑΣΥ παίρνει πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και το συντονισμό της δράσης των μικρομεσαίων αγροτών. Σ' αυτή την κατεύθυνση θα πραγματοποιηθούν Πανελλαδικές Συσκέψεις για το βαμβάκι, στις 2 του Οκτώβρη, στα Νέα Μάλγαρα, και για το λάδι, ο χρόνος και ο τόπος της οποίας θ' αποφασιστούν το προσεχές διάστημα.

Στην ανάγκη ανάπτυξης μαζικών και δυναμικών αγώνων, με το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ, αναφέρθηκε, παίρνοντας το λόγο, στην έναρξη της σύσκεψης, ο Β. Μπούτας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής της ΠΑΣΥ και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας.

Στην εισήγησή του ο Ρ. Μαρούδας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής της ΠΑΣΥ, στάθηκε στις επιπτώσεις της νέας ΚΑΠ, τονίζοντας ότι με την εφαρμογή της, στα 200.000 αγροτικά νοικοκυριά που έχουν ξεκληριστεί μέχρι τώρα θα προστεθούν, σύντομα, άλλα 300.000, καθώς θα ενταθεί ο ρυθμός ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Αναφερόμενος στους στόχους της νέας ΚΑΠ επισήμανε ότι είναι:

  • Η μείωση της συνολικής στήριξης της γεωργίας στην ΕΕ, για να προσαρμοστεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και να εξοικονομηθούν κονδύλια για την εφαρμογή νέων πολιτικών - ΟΝΕ, ΚΕΠΠΑ - και για τη λειτουργία κατασταλτικών μηχανισμών
  • Η επιτάχυνση του ρυθμού συγκέντρωσης της γης και της αγροτικής παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες και το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτικών εκμεταλλεύσεων για να δημιουργηθούν σύγχρονες ανταγωνιστικές αγροτικές επιχειρήσεις που θα μπορούν να παράγουν στη λεγόμενη παγκοσμιοποιημένη αγορά με λιγότερες επιδοτήσεις.

Καταλήγοντας, ο Ρ. Μαρούδας ανέπτυξε τους στόχους πάλης του συνεπούς αγροτικού κινήματος, που είναι:

  • Ανάπτυξη της γεωργίας σύμφωνα με τις δυνατότητες της χώρας και τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού, με σεβασμό στο περιβάλλον και προστασία της δημόσιας υγείας
  • Ανάδειξη των παραγωγικών συνεταιρισμών σε βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της γεωργίας προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και του λαού
  • Στήριξη του δημόσιου αναπτυξιακού, παραγωγικού αγροτικού τομέα, διαμόρφωση και υλοποίηση κλαδικών και περιφερειακών πολιτικών, ώστε να μειώνεται το κόστος παραγωγής, να προστατεύεται η αγροτική παραγωγή από φυσικούς κινδύνους, ν' αναπτύσσεται και να μπαίνει σε εφαρμογή η έρευνα και η τεχνολογία
  • Αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων των αγροτών και γενικότερα των κατοίκων της υπαίθρου, με αποκλειστικά δημόσια συστήματα Υγείας, Παιδείας, με ανθρώπινες συντάξεις, με τη δημιουργία πολιτιστικής και αθλητικής υποδομής.

Εκ μέρους του ΠΑΜΕ μίλησε ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι έχουν κοινά συμφέροντα με τους μικρομεσαίους αγρότες και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, γι' αυτό και ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ