Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ
«Ομηρία», εγκατάλειψη, απαξίωση...

Καταγγελίες της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Εκπαιδευτικών ΟΑΕΔ του ΠΑΜΕ

Εγκατάλειψη και απαξίωση χαρακτηρίζει τα σχολεία του ΟΑΕΔ, σχολεία όπου οδηγούνται συνήθως μαθητές από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, αλλά αντικρίζουν τεράστιες ελλείψεις, τόσο σε εκπαιδευτικό προσωπικό, όσο και σε υποδομές. Χαρακτηριστικό είναι ότι η σχολική χρονιά δεν έχει ξεκινήσει γι' αυτούς τους μαθητές, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία του εκπαιδευτικού προσωπικού είναι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι, που δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Εκπαιδευτικών ΟΑΕΔ του ΠΑΜΕ καταγγέλλει σειρά αυθαιρεσιών στη διαδικασία κατάρτισης των πινάκων, από τους οποίους θα γίνουν οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών σ' αυτά τα σχολεία. Παράλληλα, εκφράζει φόβους ότι πολλοί από τους εκπαιδευτικούς που απασχολούνται χρόνια σε σχολεία του ΟΑΕΔ θα βρεθούν φέτος στο δρόμο. Από τη μια, επειδή μειώθηκαν τα Τμήματα και οι ειδικότητες στα σχολεία και, από την άλλη,επειδή οι προσλήψεις από πέρσι γίνονται όχι με βάση το νόμο που ίσχυε μέχρι τώρα, αλλά με βάση μιαν υπουργική απόφαση που προτάσσει στη μοριοδότηση τους εκπαιδευτικούς που δούλεψαν κάποτε το 1993(!).

Και ενώ οι προσλήψεις από τον ΟΑΕΔ γίνονται συνήθως τον Οκτώβρη, σοβαρές καταγγελίες και ερωτήματα προκύπτουν για το ποιοι διενεργούν το Σεπτέμβρη τις εξετάσεις για τους μετεξεταστέους μαθητές... Η Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ καταγγέλλει ότι καλούνται ωρομίσθιοι του προηγούμενου σχολικού έτους να «εξυπηρετήσουν τα σχολεία» τζάμπα, παράνομα και με ρουσφέτια και εκβιαστικές υποσχέσεις.

Η Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο χώρο προσθέτει επίσης ότι η τρομοκρατία απέναντι στους εκπαιδευτικούς του ΟΑΕΔ είναι σύνηθες φαινόμενο και η κατάσταση «ομηρίας» στην οποία βρίσκονται εντείνεται, καθώς δεν αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους σε αυτά τα σχολεία, όταν κάνουν αίτηση για τα δημόσια σχολεία που ανήκουν στο υπουργείο Παιδείας.

Απέναντι σ' όλα αυτά, οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ καλούν τους συναδέλφους τους στον ΟΑΕΔ να παλέψουν όλοι μαζί για:

  • Πλήρη λειτουργία όλων των σχολείων με τους εκπαιδευτικούς που χρειάζονται, μόνιμους και με πλήρη απασχόληση.
  • Αμεση νομοθετική ρύθμιση για την πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας του ΟΑΕΔ και στο ΥΠΕΠΘ. Οχι διακρίσεις σε βάρος των εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ.
  • Οχι στις αυθαίρετες και ρουσφετολογικές προσλήψεις.
  • Ενα ενιαίο 12χρονο σχολείο, δημόσιο και δωρεάν. «Μεταλυκειακές» δημόσιες επαγγελματικές σχολές.
  • Υπαγωγή των σχολείων του ΟΑΕΔ στο ΥΠΕΠΘ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ